Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Dickens soha nem látott leveleit állítják ki Londonban

Dickens soha nem látott leveleit állítják ki Londonban

Charles Dickens alkotói folyamatába engednek bepillantást az angol író személyes levelei, melyeket egy idén nyíló londoni kiállításon láthat először a közönség.

- hirdetés -

A 25 levél egy Dickens személyes tárgyait és saját könyvtárából származó kéziratait, valamint könyveit őrző gyűjtemény része. A kollekciót, amely egy amerikai gyűjtő több mint 40 évnyi munkájának eredménye, a londoni Charles Dickens Múzeum vásárolta meg és fogja kiállítani az év folyamán. Az intézmény az angol író születésnapjához időzítve jelentette be a gyűjtemény megvásárlását.

A múzeum egyebek között a brit nemzeti örökségvédelmi alapítvány és az Art Fund művészeti alapítvány segítségével gyűjtötte össze a kollekció megvásárlásához szükséges 1,8 millió fontot.

- hirdetés -

A levelek egyikét 1843. novemberében, a Karácsonyi ének írása közben küldte Dickens egy közeli barátjának: „Félbehagytam a Karácsonyi Könyvet és most pihenek két napot mielőtt áttérek a Chuzzlewitre.” Majd így folytatta: „tegnap nagyot sétáltam. Ma pedig lóháton vár rám 30 mérföld”.

A gyűjteményt katalogizálják és az interneten is elérhetővé fogják tenni.

A múzeum igazgatója szerint a levelek bepillantást engednek Dickens alkotói folyamatába, és segítenek megválaszolni a kérdést, hogy „mivel hangolódott rá az írásra”. Ebben nagy szerepe volt például a testmozgásnak. A levelek azt tükrözik, hogy az író minden körülmények között képes volt dolgozni: egyszerre nyaralt, élvezve a különböző kultúrákat, de közben megszállottan dolgozott és tartotta a határidőket.

Ide kapcsolódik:
A londoni Dickens Múzeumban állítják ki a világ első karácsonyi üdvözlőlapját

A szövegek egy része Dickens és apja, John feszült viszonyáról árulkodnak. A gyűjtemény egyik különlegessége pedig az angol író egyetlen fennmaradt teljes levelezése – Dickens a neki küldött levelek többségét megsemmisítette –, amelyet egy rajongójával, egy fiatal dán nővel folytatott.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X