Papageno Radio
Intermezzo Dickens soha nem látott leveleit állítják ki Londonban

Dickens soha nem látott leveleit állítják ki Londonban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Charles Dickens alkotói folyamatába engednek bepillantást az angol író személyes levelei, melyeket egy idén nyíló londoni kiállításon láthat először a közönség.

A 25 levél egy Dickens személyes tárgyait és saját könyvtárából származó kéziratait, valamint könyveit őrző gyűjtemény része. A kollekciót, amely egy amerikai gyűjtő több mint 40 évnyi munkájának eredménye, a londoni Charles Dickens Múzeum vásárolta meg és fogja kiállítani az év folyamán. Az intézmény az angol író születésnapjához időzítve jelentette be a gyűjtemény megvásárlását.

A múzeum egyebek között a brit nemzeti örökségvédelmi alapítvány és az Art Fund művészeti alapítvány segítségével gyűjtötte össze a kollekció megvásárlásához szükséges 1,8 millió fontot.

A levelek egyikét 1843. novemberében, a Karácsonyi ének írása közben küldte Dickens egy közeli barátjának: „Félbehagytam a Karácsonyi Könyvet és most pihenek két napot mielőtt áttérek a Chuzzlewitre.” Majd így folytatta: „tegnap nagyot sétáltam. Ma pedig lóháton vár rám 30 mérföld”.

A gyűjteményt katalogizálják és az interneten is elérhetővé fogják tenni.

A múzeum igazgatója szerint a levelek bepillantást engednek Dickens alkotói folyamatába, és segítenek megválaszolni a kérdést, hogy „mivel hangolódott rá az írásra”. Ebben nagy szerepe volt például a testmozgásnak. A levelek azt tükrözik, hogy az író minden körülmények között képes volt dolgozni: egyszerre nyaralt, élvezve a különböző kultúrákat, de közben megszállottan dolgozott és tartotta a határidőket.

Ide kapcsolódik:
A londoni Dickens Múzeumban állítják ki a világ első karácsonyi üdvözlőlapját

A szövegek egy része Dickens és apja, John feszült viszonyáról árulkodnak. A gyűjtemény egyik különlegessége pedig az angol író egyetlen fennmaradt teljes levelezése – Dickens a neki küldött levelek többségét megsemmisítette –, amelyet egy rajongójával, egy fiatal dán nővel folytatott.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X