Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Csukás István

Elhunyt Csukás István

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Süsü, Pom-pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász Kossuth-díjas alkotója 83 éves volt.

- hirdetés -

Csukás István 1936. április 2-án született Kisújszálláson. Nem meseíróként, hanem költőként indult az irodalomban, gyermekirodalommal 1957 után kezdett foglalkozni. Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Gombóc Artúr, a Pom-pom meséi vagy a Süsü, sárkány, a Mirr-murr és a Nagy Ho-ho-ho-horgász, Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten és A legkisebb ugrifüles. Emellett hang- és tévéjátékok, filmek, színdarabok fűződnek a nevéhez, valamint verseket is írt.

Halálhírét az Újszinház jelentette Facebook-oldalán: „Búcsúzunk az ország mesemondójától, meghalt Csukás István! Magára hagyta mesefiguráit…”

Csukás István 83 évesen itt hagyott bennünket, és kicsit mindannyian úgy érezzük, mintha árvábbak lennénk nélküle. A meséibe kapaszkodunk, hiszen Süsü, a sárkány, Mirr-Murr kandúr kalandjai, Pom Pom meséi és természetesen a Nagy Ho-ho-ho-horgász örökre velünk marad, az életünk, gyermekkorunk részeként.

1968 és 1971 között a Magyar Televízió munkatársa volt, 1978-tól a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd az Új Idő és a Kölyök Magazin szerkesztőbizottságának tagja volt. 1993-tól a Piros Pont főszerkesztőjeként dolgozott. Alkotásait számos elismerésben részesítették. 1977-ben és 1987-ben József Attila-díjat, 1984-ben Andersen-díjat, 1987-ben az Év Könyve-, 1989-ben és 1995-ben Déry Tibor-jutalmat kapott. 1996-ban elnyerte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület életműdíját, 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki magas színvonalú költészetéért, közvetlen szavú, ember- és természetszeretetre nevelő műveiért és a kortárs gyermekirodalom megújításáért. 2010-ben Az év gyerekkönyve életműdíjjal jutalmazták. 2011-ben Budapest díszpolgára lett és Prima Primissima díjat kapott.

Ide kapcsolódik:
Pom Pom is felkerül a Magyar Nemzeti Bank új emlékérméire

2011-ben jelent meg Mi az adu? című könyve, amelyben tárcái, portréi, egy egyfelvonásos színdarab és a kötet címadó művének hangjáték kapott helyet. 2014 januárjában a veszprémi Pannon Várszínház mutatta be új mesejátékát, az Óriás nyomában címmel.

2014-ben Csukás István nevét viselő díjat alapított gyermekdarabok elismerésére Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója. 2015-ben a Magyar Írószövetség örökös tagja lett, Összegyűjtött versek címmel jelent meg versválogatása. Ugyanabban az évben a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért Szép Ernő-különdíjat, 2016-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapott. 2016-ban, 80. születésnapja alkalmából Kisújszálláson felavatták Pom Pom szobrát.

Pom Pom szobra Kisújszálláson – fotó: MTI/ Mészáros János

2016-ban Magyar Örökség Díjjal, 2017-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki. 2019-ben A Süsü, a sárkány című meséje alapján készült bábfilmsorozat hőseiről alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta, amely Weisenburger István grafikusművész tervei alapján, 60 ezer példányban készült.

Ide kapcsolódik:
Alkalmi bélyegen láthatóak a Süsü, a sárkány szereplői

A Keménykalap és krumpliorr című könyvéből forgatott film a világ legjobb ifjúsági filmje lett, de nem utazhatott ki a díjátadóra az Egyesült Államokba.

(Via Index, MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X