Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Generációk nőttek fel legendás meséin – Csukás Istvánra emlékezünk

Generációk nőttek fel legendás meséin – Csukás Istvánra emlékezünk

Csukás István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, író 1936. április 2-án született, és 83 éves korában, 2020. február 24-én hunyt el.

- hirdetés -

Csukás István 1936. április 2-án született Kisújszálláson. Nem meseíróként, hanem költőként indult az irodalomban, gyermekirodalommal 1957 után kezdett foglalkozni. Generációk nőttek fel olyan legendás meséin, mint a Gombóc Artúr, a Pom-pom meséi, a Süsü, sárkány, a Mirr-murr, a Nagy Ho-ho-ho-horgász, Keménykalap és krumpliorr, a Nyár a szigeten vagy A legkisebb ugrifüles. Emellett hang- és tévéjátékok, filmek, színdarabok fűződnek a nevéhez, valamint verseket is írt.

- hirdetés -

1968 és 1971 között a Magyar Televízió munkatársa volt, 1978-tól a Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó főszerkesztője, majd az Új Idő és a Kölyök Magazin szerkesztőbizottságának tagja volt. 1993-tól a Piros Pont főszerkesztőjeként dolgozott. Alkotásait számos elismerésben részesítették. 1977-ben és 1987-ben József Attila-díjat, 1984-ben Andersen-díjat, 1987-ben az Év Könyve-, 1989-ben és 1995-ben Déry Tibor-jutalmat kapott. 1996-ban elnyerte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesület életműdíját, 1999-ben Kossuth-díjjal tüntették ki magas színvonalú költészetéért, közvetlen szavú, ember- és természetszeretetre nevelő műveiért és a kortárs gyermekirodalom megújításáért. 2010-ben Az év gyerekkönyve életműdíjjal jutalmazták. 2011-ben Budapest díszpolgára lett, és Prima Primissima díjat kapott.

Ide kapcsolódik:
Pom Pom is felkerül a Magyar Nemzeti Bank új emlékérméire

2011-ben jelent meg Mi az adu? című könyve, amelyben tárcái, portréi, egy egyfelvonásos színdarab és a kötet címadó művének hangjáték kapott helyet. 2014 januárjában a veszprémi Pannon Várszínház mutatta be új mesejátékát, az Óriás nyomában címmel.

2014-ben Csukás István nevét viselő díjat alapított gyermekdarabok elismerésére Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója. 2015-ben a Magyar Írószövetség örökös tagja lett, Összegyűjtött versek címmel jelent meg versválogatása. Ugyanabban az évben a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért Szép Ernő-különdíjat, 2016-ban a Magyar Érdemrend középkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést kapott. 2016-ban, 80. születésnapja alkalmából Kisújszálláson felavatták Pom Pom szobrát.

Pom Pom szobra Kisújszálláson – fotó: MTI/ Mészáros János

2016-ban Magyar Örökség Díjjal, 2017-ben a Nemzet Művésze címmel tüntették ki. 2019-ben a Süsü, a sárkány című meséje alapján készült bábfilmsorozat hőseiről alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta, amely Weisenburger István grafikusművész tervei alapján, 60 ezer példányban készült.

Ide kapcsolódik:
Alkalmi bélyegen láthatóak a Süsü, a sárkány szereplői

A Keménykalap és krumpliorr című könyvéből forgatott film a világ legjobb ifjúsági filmje lett, de nem utazhatott ki a díjátadóra az Egyesült Államokba. 2020. február 24-én, 83 éves korában hunyt el.

(Via Index, MTI)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X