Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Elhunyt Peter Serkin zongoraművész

Elhunyt Peter Serkin zongoraművész

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A világhírű amerikai zongoraművész hosszan tartó betegség után, 72 éves korában hunyt el.

- hirdetés -

1947. július 24-én született New Yorkban. Édesapja, Rudolf Serkin maga is zongoraművész, nagyapja, Adolf Busch hegedűművész volt. 11 éves korától a Curtis Institute of Music intézményben tanult. Koncertkarrierje 1959-ben, a Marlboro Zenei Fesztivállal kezdődött, amelynek sikere további fellépéseket eredményezett. 1966-ban megkapta első Grammy-díját.

1968-ban úgy döntött, abbahagyja a zongorázást, és egy mexikói kisvárosba költözött a családjával. Három év után azonban visszatért az Egyesült Államokba, és újraindította a karrierjét. Olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Herbert Blomstedt, Schiff András, de játszott a Budapest Kvartettel is.

Számos felvétel fűződik a nevéhez – Bach Goldberg-variációit négy alkalommal vette lemezre. A kortárs művek elkötelezett interpretátora volt, többek között Takemitsu, Lieberson, Knussen, Wuorinen és Elliott Carter munkáit mutatta be. Tanított a Curtis Institute of Music-ban, a Yale Egyetemen, a Juilliard School-ban és a Bard College-ban.

Feleségével, Reginával Massachusettsben élt. 2020. február 1-jén hunyt el New Yorkban.

(via Slipped Disc)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X