Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ertl Péter: „A világ legjobb táncosai jönnek el Budapestre”

Ertl Péter: „A világ legjobb táncosai jönnek el Budapestre”

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A tánctavasz hagyományosan a Budapest Táncfesztivállal kezdődik: február 27. és március 11 között egyedülálló kínálattal, külföldi és hazai sztárokkal várják a kezdő és haladó táncrajongókat. Az idei programról az eseménysorozatot szervező Nemzeti Táncfesztivál vezetőjét, Ertl Pétert kérdeztük.

- hirdetés -

– Miért bír különleges jelentőséggel a szakma és a közönség számára a Budapesti Táncfesztivál? 

A Budapest Táncfesztivál minden évben a táncszakma impozáns seregszemléje, és idén a nagyszerű magyar együttesek mellett három világklasszissal is készülünk. A Ballet Preljocaj öt év után tér vissza Magyarországra a Winterreise című, 12 táncos számára írt balettel. Február 29-én és március 1-én a Company Wayne McGregor mutatja be FAR című estjét, amelyet a felvilágosodás ellentmondásos kora ihletett. A fesztivál záróeseménye a New York City Ballet szólistáinak március 11-i előadása lesz, a világ legjobb táncosai jönnek el közép-európai turnéjuk egyik állomásaként Budapestre.

– Mekkora rangot jelent a nemzetközi társulatoknak itt fellépni – még akkor is, ha Budapesten már többször jártak –, és mit jelent a magyar előadóknak, ha egy premier vagy egy budapesti bemutató a fesztivál idejére esik?

A Táncfesztivál célja egy olyan válogatást összeállítani, amely nemcsak a magyar táncszcéna kiválóságainak legújabb darabjait, hanem

a világ kortárstánc élvonalának munkáit is megmutatja
a magyar közönségnek.

Így azt gondolom, hogy az elmúlt közel 20 évben a magyar és külföldi együttesek is szívesen jöttek hozzánk, és bízom benne, hogy az új épületünk még izgalmasabbá teszi nekik ezt a fellépést.

– Milyen válogatási szempontok mentén állt össze a program?

A tervezés általában rögtön a fesztivál után kezdődik, körbenézünk a táncszakmában, küldjük egymásnak a videókat, a kollégák véleményezik különféle, művészeti, értékesítési, kommunikációs szempontok alapján, és kikristályosodik az az irány, ami fémjelzi a következő évi programot.

– Mennyire kell érzékenyen balanszírozni a különböző irányzatok között?

Nagyon, az egész évadunk erről szól, de mivel ez alapvetően kortárs táncfesztivál, így ez a fő csapásunk. Persze előfordul, hogy kikacsintunk, idén például lesz gyerekdarabunk is, tavaly pedig volt kortárs néptánc előadás is.

Ide kapcsolódik:
Napjaink legnevesebb társulatait látja vendégül a 20. Budapest Táncfesztivál

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X