Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Fokozódik a Parthenon-frízekért vívott csata a Brexit miatt

Fokozódik a Parthenon-frízekért vívott csata a Brexit miatt

Az Európai Unióból való távozásával Nagy-Britanniának változott a nézőpontja a kulturális örökség vontkozásában, így Görögország bejelentette, hogy még nagyobb erőkkel fog azért küzdeni, hogy visszakerüljenek hozzá a Parthenon-szobrok.

- hirdetés -

Lina Mendoni kulturális miniszter Athénban arról beszélt, hogy Görögország megújította a szobrok visszaszerzésére irányuló kampányát.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
A British Museum nem adja vissza a görögöknek a Parthenon-frízeket

Már több mint 3 évtizede tart a vita a két állam közt a 2500 éves márványok miatt. A kulturális miniszter szerint épp ideje lenne, hogy Görögország visszakapja a szobrait most, hogy az Egyesült Királyság 2020. január 31-én éjfélkor hivatalosan is kilépett az Európai Unióból. Lina Mendoni a tagállamok fokozott támogatásában bízik, hiszen a Parthenon-frízek kérdése nemzetközi, emberi és kulturális dimenzióval bír. Görögország azt is kijelentette ismételten, hogy kész teljes mértékben együttműködni a British Museummal a szobrok ügyében – ahogy más intézményekkel már sikeresen megtette. Emellett újra felajánlotta a londoni múzeumnak, hogy jelentős régészeti tárgyakat is kölcsönözne neki egy ideiglenes tárlat kialakítására, hogy a Parthenon-frízek visszakerülése ne hagyjon űrt programjában.

Ide kapcsolódik:
A British Museum attól is elzárkózik, hogy kölcsönadja Athénnak a Parthenon-frízeket

Végül Mendoni hangsúlyozta, hogy mindaddig, amíg a British Museum negatív marad, Görögország és egyre növekvő számú támogatói továbbra is nyomást gyakorolnak majd rá, amíg „elviselhetetlenné nem válik a presszió, és a múzeum kénytelen nem lesz felülvizsgálni álláspontját”.

(Via The Greek City Times)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X