Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hatvan év után vonul nyugdíjba Gyurkó Henrik, a Budapest Bábszínház művésze

Hatvan év után vonul nyugdíjba Gyurkó Henrik, a Budapest Bábszínház művésze

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Február 1-jén lépett színpadra utoljára Gyurkó Henrik bábszínész, napra pontosan 60 évvel azután, hogy a Budapest Bábszínház tagja lett. A társulattól a Misi mókus vándorúton című emblematikus előadással búcsúzott.

- hirdetés -

Gyurkó Henrik gyermekkorától rajongott a bábművészetért. 1950 és 1960 között amatőr bábos volt Miskolcon, 1960-ban szerződött az Állami Bábszínházhoz, majd ezt követően végezte el a Bábszínészképző tanfolyamot. 1988-tól 1992-ig a Budapest Bábszínház igazgatóhelyettese is volt. Sokszínű hős- és karakterszínész, aki bejárta a Bábszínházzal a világot, benne volt a műfajt megújító, kiváló produkciókban, a színház nagy generációjához tartozik.

Gyurkó Henrik – fotó: Éder Vera

Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatója kiemelte: már az is nagy ajándék az élettől, ha valaki 60 éven át bábszínész és folyamatosan színpadon lehet, ám

a legszebb az Gyurkó Henrik pályájában, hogy mindvégig ugyanannál a társulatnál játszott.

Gyurkó Henriket sokan szerették a vásári bábjátékokban, különösen emlékezetes volt Vitéz László karakterében. Játszotta a János vitéz címszerepét, ahogy A fából faragott királyfiét is, és Bartók balettjei mellett Sztravinszkij halhatatlan Petruskáját szintén megformálta. Tudott vásárian harsány lenni, ugyanakkor a Garas Dezső által rendezett A vihar Prosperójaként vagy a Líra és Epikában Poézis királyként filozofikusan elmélyült volt.

Ide kapcsolódik:
A fából faragott bábkirályfi

Érdemes művész, Budapest díszpolgára, Jászai Mari-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntették.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X