Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Közülük kerülhet ki a nemzet színésze cím következő birtokosa

Közülük kerülhet ki a nemzet színésze cím következő birtokosa

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy hónapon szavaznak arról, hogy ki töltheti be az Andorai Péter halálával megüresedett posztot a nemzet színészei címmel kitüntetettek között – közölte a Nemzeti Színház sajtóosztálya.

A Kossuth-díjas művész február 1-jén hunyt el, amikor pedig a tizenkét nemzet színésze közül valaki eltávozik, az elismerést birtokló művészek pár héten belül döntenek az új tagról.

Ide kapcsolódik:
„A fontosat és az örököt kereste” – Andorai Péter színművész

Lapértesülések szerint előzetesen Balázs Péter, Blaskó Péter, Bálint András, Eperjes Károly, Gálvölgyi János, Huszti Péter, Jordán Tamás, Kern András, Koncz Gábor, Mécs Károly, Reviczky Gábor és Újlaki Dénes neve vetődött fel.

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

A címet először 2000. augusztus 22-én adták át, halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X