Papageno Radio
Intermezzo Magyar grafikus kapta a tipográfia Oscarját

Magyar grafikus kapta a tipográfia Oscarját

A Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonjának arculatával és az egy. magazinnak tervezett animált logóval nyerte Farkas Anna a grafikusok egyik legnevesebb amerikai díját, a Type Directors Club „Certificate of Typographic Excellence” címét. A TDC a tipográfia Oscar-díja, ahol megtudhatjuk többek között, hogy milyen lesz a logotípia jövője, a jövő logotípiája.

A pályázatra ötvenöt országból érkezett több mint 1800 nevezés, közülük Farkas Anna két pályamunkájával nyerte el a díjat: a Lipcsei Könyvvásár magyar pavilonjának arculata kapta az egyik elismerést, amelyet férjével és alkotótársával, Batisz Miklóssal közösen jegyez, de ugyanígy díjat érdemelt az egy. magazinnak tervezett logója is.

Az elmúlt hetven évben Annán kívül csupán két magyar szakmabeli kapta meg a kitüntetést.

Az alkotó szerint a legnagyobb hozadéka ennek a díjnak, hogy nemcsak az adott alkotó, de a Magyarország is felkerült a térképre. „Mindig az a cél, hogy betűkkel tudjam megmutatni, az adott megrendelő mit gondol a világról, mit szeretne mondani. Ezt sűrítem egy képbe, egy logóba, egyetlen megjelenésbe” – mondta el Farkas Anna.

Farkas Anna elmondása szerint az animált logotípia, vagyis az, hogy mozgó elemekkel dolgoznak egy logón, itthon még kevéssé elterjedt, sőt külföldön is csak elvétve találkozunk vele. Világtrend azonban, hogy a statikus képi világot kezdjük túlhaladni, inkább a mozgásos, videós anyagok hívják fel magukra a figyelmünket. Ennek az újdonságnak a továbbfejlesztése volt az egy. logója, amiben minden karakter mindig ugyanaz, mégis folyamatosan változik, mindig másképpen néz ki:

egy.hu

Egy.hu

Közzétette: anagraphic – 2019. december 5., csütörtök

Farkas Anna grafikusként dolgozik, nevét nem csak idehaza, de külföldön is ismerik, amit főképpen nemzetközi díjainak köszönhet: a TDC mellett két Red Dot-díjjal és egy Ferenczy Noémi-díjjal is büszkélkedhet.

 

A TDC pályamunkáit azon túl, hogy egy nemzetközileg forgalmazott könyvbe nyomtatják, körbeviszik a világon, egy kiállítás keretein belül bemutatják Amerikától kezdve Európán át a keleti világban mindenhol.

(Via octogon.hu)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!