Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Milan Kundera művei már több mint 2700 kiadásban jelentek meg világszerte

Milan Kundera művei már több mint 2700 kiadásban jelentek meg világszerte

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Milan Kundera Párizsban élő cseh író műveinek eddig legkedvesebb 2739 kiadása jelent meg a világon, több tucat, köztük perzsa, szingaléz, maláj, kurd, hindi és urdu nyelven, derült ki a Milan Kundera fordításokban című, Csehországban most megjelent tanulmánykötetből.

- hirdetés -

A legnépszerűbb Kundera-mű A lét elviselhetetlen könnyűsége című regény, amely eddig 44 nyelven és 426 kiadásban jelent meg – közölte a CTK cseh hírügynökséggel Martina Smídtová, a kötetet publikáló brünni Morva Tartományi Könyvtár munkatársa.

A bibliográfiai és tanulmánykötetet Jaromír Kubícek állította össze különféle adatbankok alapján. Milan Kundera a munkát azzal segítette, hogy Kubícek rendelkezésére bocsátotta a tulajdonában lévő szerzői kötetek jegyzékét. „A kiadások száma nagy valószínűséggel magasabb, hiszen nem biztos, hogy mindenről van információnk” – mondta Jaromír Kubícek az újságíróknak.

Kubícek a brnói sziületésű Kundera művének legjobb csehországi ismerője, több tanulmánykötetet is írt a neves szerzőről.

A bibliográfiából egyebek között kiderül, hogy A lét elviselhetetlen könnyűsége németül 64-szer, spanyolul pedig 41-szer jelent meg, a Tréfa című regény pedig 34 francia kiadást ért meg.

Ide kapcsolódik:
Milan Kundera visszakapta cseh állampolgárságát

Milan Kunderát az 1968-as csehszlovák reformokban vállalt szerepéért minősítette a korabeli prágai kommunista rendszer „a társadalom ellenségének”, és tiltotta el a publikálástól. Kundera a hetvenes években Nyugatra emigrált és évtizedek óta Párizsban él. Az 1989-es rendszerváltás előtt művei Csehszlovákiában és több kelet-európai szocialista országban tiltólistára kerültek. Magyarul A lét elviselhetetlen könnyűsége és a Búcsúkeringő is a nyolcvanas évek második felében jelent meg először.

(Via MTI)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X