Papageno Radio
Intermezzo Ránki Fülöp és Érdi Tamás váltja betegség miatt Várjon Dénest

Ránki Fülöp és Érdi Tamás váltja betegség miatt Várjon Dénest

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Várjon Dénes betegsége miatt a Concerto Budapest február 15–16-i hangversenyén Ránki Fülöp és Érdi Tamás lépnek fel a Zeneakadémián. A műsor változatlan, az együttest pedig a korábbiaknak megfelelően Heinz Holliger vezényli.

„Rendkívül zárkózott, titokzatos ember volt […] remeteéletet élt, és nem szívesen beszélgetett. […] Természetesen nekem többet mesélt saját műveiről, mint másoknak, hiszen nagyon közeli kapcsolatban álltunk.” Így emlékezett vissza az életének második felét Svájcban töltő Veress Sándorra műveinek nagyhatású propagátora, a nyolcvan évet elérve is fáradhatatlan Heinz Holliger, aki ezt a koncertet egy Veress-művel nyitja majd: a szerző harmincéves kora táján komponált, hattételes kamarazenekari Divertimentóval.

Ezután a német zenei romantika első nemzedékének két mesterétől, Mendelssohntól és Webertől hangzik el egy-egy mű, Ránki Fülöp és Érdi Tamás előadásában. „Egy ideje nagyon dobol és trombitál bennem valami (C-trombitákon). Nem tudom, mi lesz ebből.” – írta egy 1845-ös levelében Schumann, s alighanem erre a motívumra ismerhetünk rá az ekkor keletkezett 2. szimfónia első tételének indító fanfárjaiban. A levél éppen Mendelssohnnak volt címezve, s egy évvel később Lipcsében ő is vezényelte ennek az öngyógyító céllal komponált szimfóniának az ősbemutatóját.

(Via Zeneakadémia, Concerto Budapest)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X