Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Romulus szarkofágját találhatták meg a Forum Romanumnál

Romulus szarkofágját találhatták meg a Forum Romanumnál

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A BBC híradása szerint Romulusé lehet az a szarkofág, melyet a napokban a Forum Romanumom végzett ásatások alkalmával fedeztek fel.

- hirdetés -

A Colosseumi Régészeti Park egy évvel ezelőtt kezdte felügyelni a Forum Romanumon történő ásatásokat, így találtak rá az 1,4 méteres szarkofágra, mely a Kr. e. 6. századból származik, és egyetlen darab tufakőből faragták. A kamrában találtak emellett egy kör alakú kőszerkezet is, melyről úgy vélik, hogy oltár. Az ókoriak úgy hitték, hogy Romulust a Forum alá temették, amely az ókori Rómában a közélet központja volt.

Egyes szakértők szerint a Forum Romanumnál felfedezett kripta valójában csupán szimbolikus jelentőségű, Romolus és testvére, Remus pedig talán nem is léteztek. Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója úgy véli, hogy a felllelt nyughely nem magáé Romulusé, hanem inkább egy olyan pont lehetett, ahol a város alapítójának emlékét ápolták.

Patrizia Fortini régész szerint is bölcs dolog fenntartással kezelni a felfedezést, az ókori források alapján viszont ténylegesen a Forum Romanum ezen részén alakították ki Romulus sírját.

A szakértők azt tervezik, hogy átfogó vizsgálat alá vetik a most feltárt nyughelyet. A cél az, hogy a kriptát két éven belül a nyilvánosság előtt is megnyissák.

A Forum Romanum – forrás: Wikipedia

Romulus és Remus az egyik mitikus történet szerint Róma városának alapítói, Rhea Silvia hercegnő és Mars, a háború istenének ikerfiai. A legenda, valamint Plutarkhosz és Livius szerint is Romulus volt Róma első királya. (Ismert egy másik legenda is, mely szerint Aeneas alapította Rómát.)

 

Romulus egy vita során – amely arról szólt, hogy melyiküket támogatják az istenek abban, hogy megalapítsa a várost és a nevét adja neki – megölte Remust.

 

Egy másik verzió szerint egy katona ölte meg a város építése felett gúnyolódó Remust.

 

A harmadik monda szerint Romulus azt mondta a katonáinak, hogy aki lebecsüli a falukat, azt akasszák fel. Remus azt találta mondani egyszer, hogy szerinte az a kicsinyke fal kevéssé valószínű. hogy megvéd bárkit is az ellenségtől, így Remust, Romulus testvérét kivégezték. Romulus lett így Róma első királya.

(Via 24.hu, Wikipedia, Travelo)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X