Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Történelmileg vitatott szobor kerülhet vissza Prága központjába

Történelmileg vitatott szobor kerülhet vissza Prága központjába

Mégis visszakerül Prága történelmi központjába, az Óváros térre annak a barokk Mária-oszlopnak a másolata, amelyet 1918 novemberében, röviddel a Habsburg-monarchia bukása után döntött le a tömeg egy tüntetésen, mivel az oszlopot a Csehország feletti osztrák és katolikus uralom jelképének tartották.

- hirdetés -

Az eredeti oszlop másolatát Petr Vána szobrász készítette el. A prágai városi tanács több, egymásnak ellentmondó döntés után a közelmúltban jóváhagyta, hogy azt az Óváros téren, a ledöntött oszlop helyén állítsák fel. A munkák február 17-én kezdődtek és a tervek szerint a Mária-oszlop újbóli felavatására szeptemberben kerülhet sor.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Régi pompájában tündököl Prága neorokokó operaháza

A Mária-oszlopról és másolata felállításáról Prágában a kilencvenes évek közepétől éles társadalmi vita folyik. Bár az oszlop mása már évek óta kész, a városi tanács még tavaly nyáron is elutasította az engedélyezést. Több történész szerint a cseh múlt megtagadása lenne, ha a Mária-oszlop visszakerülne az Óvárosi térre. A városvezetésben módosult erőviszonyok miatt azonban a közelmúltban a tanács jóváhagyta az oszlop másának felállítását és a hivatalos építési engedélyt is kiadták.

Petr Vána, aki a fennmaradt részek, valamint korabeli fényképek és háttéranyagok alapján készítette el az oszlop másolatát, a munkálatok helyszínén újságíróknak elmondta: az oszlop alatti helyet először a régészek tárják fel, mert az előzetes vizsgálatok szerint a föld alatt még mindig ott vannak az 1650-ben állított eredeti szobor alapjai. A másolatot ezekre az alapokra kívánják elhelyezni. „Az új Máriai-oszlop felállítása április 24-én kezdődne és terveink szerint szeptemberben felavatható lenne az emlékmű” – nyilatkozta a szobrász. Szerinte az alapokban van elhelyezve a Mária-oszlop alapító levele is, amelyet a régészek várhatóan megtalálnak.

Ide kapcsolódik:
Új orgonát kap a prágai Szent Vitus-székesegyház

Az oszlopot 1650-ben annak emlékére emelték, hogy Prága a harmincéves háború végén, 1648-ban sikeresen visszaverte a svédek támadását, így a város megmenekült. A túlerőben lévő svédek ostroma alatt a prágaiak fogadalmat tettek, hogy ha sikerül megvédeniük városukat, hálául emléket állítanak Szűz Máriának.

Ide kapcsolódik:
Új prágai galéria épül Mucha festményciklusának

Az oszlop – Jan Jirí Bendl alkotása – idővel sok cseh szemében a fehérhegyi csatát (1620) követő, gyűlölt osztrák és katolikus uralom jelképévé vált. Az oszlopot 1918. november 3-án a feldühödött tömeg ledöntötte. Csehszlovákia megalakulása (1918. október 28.) után országszerte számos, a Habsburgokhoz köthető szobrot döntöttek le. A prágai közhangulatra jellemző, hogy az 1989-es rendszerváltás után a mai napig csak egyetlen „Habsburg-szobrot” sikerült visszavinni a város köztereire. A Mária-oszlop az Óváros tér közepén állt, közel Husz János közismert szobrához. Többen úgy vélik, hogy a protestantizmus jelképét a katolicizmus jelképe kiegészítené.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X