Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A színház most - Személyes videó a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóitól

A színház most – Személyes videó a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóitól

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az SZFE Hallgatói Önkormányzatának kezdeményezésére az egyetem jelenlegi (és néhány korábbi) hallgatói és oktatói rövid videókban, pár soros szövegekkel vagy akár egy fotóval mondták el mit jelent nekik a színház most. Ezekből készült egy kisfilm.

- hirdetés -

Bevezetőül Upor László rektorhelyettes gondolatai:

Nekem a színház most egy nagy kérdőjel. Vagy három pont. Feszült várakozás.

A színháznak van múltja és jövője – majdnem mindig létezett, és majdnem biztos, hogy létezni is fog –, de a jelene függőben.

A színház most karanténba vonul. Passziváltatta a második félévét. Élemedett korára és enyhén legyengült szervezetére való tekintettel egy ideig otthonról kénytelen erősíteni a társadalom immunrendszerét. És persze a társadalom dolga pillanatnyilag az is, hogy – egyéb bokros teendői mellett – átmenetileg segítsen a színháznak megerősítenie saját immunrendszerét. Hogy aztán majd együtt épüljenek fel, együtt viruljanak.

Nemcsak a járványtól van félnivalónk és nemcsak a járványtól kell a színházat félteni – de először most azt kell túlélni.

Nem ragaszkodhatunk többet a kényelmeshez, a megszokotthoz. Ha idővel a beszögelt kapukat újra kinyitjuk, és hunyorogva kibotladozunk a szabadba, egyik sem lesz ugyanaz, mint azelőtt. Sem a színház, sem a társadalom nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ott folytassa, ahol abbahagyta.

Hogy hol is kell folytatni és hogyan, arról nem sokat tudunk, hisz még arról sincs fogalmunk, miben vagyunk épp – mert ITT még egyikünk sem járt. Egyikünk sem.

Kéretik fölösleges pátosz nélkül olvasni: a kényszerű lefojtottság után a kollektív kiszabadulás inkubátora, az előre küldött felderítők, az újragondolók otthona, terepe és eszköze lehet majd a színház. IS.

Nekem a színház most ezt ígéri. És az ígéret szép szó.

Upor László
2020. március 27.

Az összegyűlt anyagok teljes terjedelmükben megtekinthetőek az SZFE erre a célra létrehozott tumblr oldalán, ahová továbbra is várjuk a témával kapcsolatos gondolatokat az alábbi email címre küldve: szinhazmost.szfe@gmail.com

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X