Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Áthidaló támogatást a művészeti szakmákban dolgozóknak – Petíció indult

Áthidaló támogatást a művészeti szakmákban dolgozóknak – Petíció indult

Petíciót fogalmazott meg a háttérszakmák dolgozói tömörítő Színházépítők Facebook-oldal csapata. Azt kérik, hogy a kormány hozzon létre egy pénzügyi alapot a művészeti szféra munkatársainak megsegítésére és a Déryné Programra szánt egymilliárd forint összegű támogatást fordítsa erre a célra.

Áthidaló támogatást a művészeti szakmákban dolgozóknak!

- hirdetés -

Alulírottak, a magyar kulturális élet szereplői és közönsége, kérjük Magyarország Kormányát, a Miniszterelnökséget vezető minisztert a pénzügyminisztert, a kultúráért felelős minisztert és államtitkárt, a Magyar Nemzeti Filmalap elnökét. hogy támogassák az előadó-művészeti területen dolgozó szabadúszók, kényszervállalkozók, a művészeti intézményeket, cégeket kiszolgáló alvállalkozók dolgozóinak megélhetését a koronavírus terjedése miatti veszélyhelyzet alatt.

Miért fontos?

- hirdetés -

A kulturális szféra több ezer olyan szabadúszó/kényszervállalkozó munkatársat és partnercéget foglalkoztat, akik jelen helyzetben szakmájukban semmilyen módon nem tudnak jövedelemhez jutni – színészek, előadók, rendezők, tervezők, zenészek, műszaki dolgozók, díszletgyártók, közönségszervezők, nézőtéri felügyelők, stb. valamint a filmes szakma jelentős része. Bezártak a színházak, elmaradnak a szabadtéri rendezvények, hazamentek az amerikai filmesek és a hírek szerint hamarosan több készülő, vagy folyamatban lévő magyar gyártású projekt is le fog állni.

Arra kérjük Magyarország Kormányát, hogy haladéktalanul hozzon létre egy pénzügyi alapot a művészeti szféra munkatársainak megsegítésére.

Kérjük, hogy halasszák el egy évvel a Déryné Programot, és annak egymilliárd forint összegű támogatását fordítsa erre a célra.

Kérjük, hogy mielőbb hozzanak létre olyan online felületet, ahol az érintettek jogosultságuk igazolása után benyújthatják igényüket a vészhelyzet időtartama alatt.

Kérjük, hogy haladéktalanul egyeztessenek a szakmai szervezetekkel arról, hogy a létrehozandó alapból milyen módon és mértékben tudják támogatni a kiszolgáltatott helyzetbe került kollégákat.

Erre a segítségnyújtásra hívják a döntéshozókat a nemzetközi szakmai szervezetek is:

A Színészek Nemzetközi Szövetsége (FIA)

És az Előadó-művészeti Munkáltatók Európai Szövetsége

Sajtóinformációk szerint az elmúlt napokban további 4.56 milliárd forintot különítettek el a központi maradványelszámolási alapból a Magyar Állami Operaház Andrássy úti épületének felújítására és az Eiffel Műhelyházra. Most az a tét, hogy a színházakban, a táncegyüttesekben, a zenekarokban és a filmgyártásban dolgozó emberek átvészeljék a következő időszakot. Enélkül nem lesz, aki használja a felújított Operaház épületét sem.

A Petíciót a szabad.ahang.hu oldalán lehet aláírni.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.