Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Elhunyt Korzsényi Tibor, a Csodamalom Bábszínház alapítója

Elhunyt Korzsényi Tibor, a Csodamalom Bábszínház alapítója

Március 13-án, 71 éves korában elhunyt Korzsényi Tibor rendező, színész, bábos, a miskolci Csodamalom Bábszínház alapító-igazgatója.

- hirdetés -

1963-től 1965-ig a szegedi Bábszínházban játszott, majd elnyerte a televízió Ki mit tud? bűvészkategória különdíját. 1966-tól mint táncos szerepelt különböző budapesti színházakban, később a Szegedi Nemzeti Színház tánckarában dolgozott, 1970-től már karköteles szólista volt. 1972-ben elvégezte a Bábstúdiót és az Állami Bábszínháznál helyezkedett el egészen 1981-ig. Ekkor szerződött Miskolcra a Tokaj Varietébe, ahol bábszínész parodistaként dolgozott.

- hirdetés -

1986-an alapította a Csodamalom Bábszínházat, Miskolc önkormányzatának gyermekszínházát. Az akkor még amatőr csoport a Fábián-malom épületében mutatta be előadásait, innen származik a Csodamalom elnevezés. Első előadásuk a Jancsi és Juliska volt 1986. szeptember 26-án. Az együttes hamar kinőtte az amatőr kereteit, 1992-ben már hivatalos színházként működött, és át is költözött a Kossut utcai épületbe. Az intézményt Korzsényi Tibor 1998-ig vezette.

Az Észak-Magyarországnak két éve adott interjút a kezdetekről, amelyben elmesélte: mikor felvetődött a bábszínház alapításának ötlete azonnal, gondolkodás nélkül belevágott. Rengeteg, színvonalas darabot állítottak színpadra, amelyeket határon túl is bemutattak, és nagyon gyorsan vált a bábszínház a miskolciak kedvencévé: telt házzal játszottak a közönség előtt. A gyerekelőadások mellett megjelentek a felnőttdarabok, mint a Carmina Burana, a Bolero vagy éppen az Egy kiállítás képei. Az elő­adások pedig olyan sikeresek voltak, hogy videófelvételek alapján meghívásokat kaptak külföldre is.

Bár a bábszínháztól a kétezres években elszakadt, a bábozás élete végégig elkísérte.

(Via Színház Online, BOON)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.