Papageno Radio
Intermezzo Elhunyt Peskó Zoltán karmester

Elhunyt Peskó Zoltán karmester

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Peskó Zoltán 1937-ben született Budapesten. A polgári családban felnőtt gyermek diákéveit a híres fasori gimnáziumban töltötte, amely sok kiváló művészt és tudóst indított el pályáján hazánkban.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1962-ben szerzett diplomát, majd a Nemzeti Színházban dolgozott karmesterként és zeneszerzőként. Tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is. Legelső szárnypróbálgatásait maga Kodály Zoltán és Illyés Gyula érdeklődése kísérte.

1964-ben elhagyta Magyarországot, tanulmányait Olaszországban és Svájcban folytatta. A magyar fiatalember, felkészültségével, szorgalmával, megnyerő egyéniségével kivívta Európa legjobb zenekarainak és dalszínházainak az elismerését. Viszonylag rövid idő alatt az egyik legkeresettebb karmester lett.

Zeneszerzést Gottfredo Petrassitól tanult (kinek tanítványa volt többek között Ennio Morricone). Karmester-kurzusokon Celibidache (a Berlini, Müncheni és Stuttgarti Filharmonikusok vezető karmestere), Pierre Boulez (a XX. század zeneművészetének egyik legkiemelkedőbb alakja, zeneszerző, karmester, tanár, író és kutató) és Franco Ferrara (a XX. század Mozartjaként aposztrofált tehetség, aki 9 évesen hegedűművész, zongoraművész, orgonaművész és zeneszerző volt, 13 évesen Bruno Walter és Toscanini keze alatt koncertmesterként dolgozott) tanítványa volt.

Peskó Zoltán 1966-73 között a nyugat berlini Deutsche Staatsoper karmestereként Lorin Maazellel dolgozott együtt, emellett a Hochschule für Musik tanára volt. 1970-ben debütált a milánói Scalában, majd operaelőadásokat és koncerteket vezényelt szerte a világban olyan zenekarok élén, mint a Berlini Filharmonikusok (a Berlini Filharmonikusokat csak a legnevesebb külföldi karmesterek vezényelik, többek között Haitink, Barenboim, Rattle, Ozawa, Harnoncourt, Muti, Carlos Kleiber, Mehta, Jansons, Wandt, a magyar karmesterek közül eddig Fischer Iván és Peskó Zoltán dirigálta a zenekart.), a BBC Szimfonikus Zenekar vagy az amszterdami Royal Concertgebouw Orchestra.

Repertoárjában a reneszánsz zenétől a kortárs művekig minden megtalálható. 1973-ban kinevezték a bolognai Teatro Comunale vezető karmesterévé, majd 1976-1977-ig a velencei Teatro La Fenice és 1978-1983 a milánói RAI zenekarának élén töltötte be ugyanezt a pozíciót. 1996 és 2000 között a düsseldorf-duisburgi Deutsche Oper zenei vezetőjeként dolgozott. 2001-2005-ig a lisszaboni Operaház főzeneigazgatója és a Portugál Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, 2004-töl a római Operaház és a moszkvai Bolshoj Teater karnagya volt.

Peskó Zoltánnak, aki több neves európai operaháznak volt a vezető karnagya, s a világ számos szimfonikus zenekarának a vendégkarnagya, arra is volt gondja, hogy az olyan tehetséges honfitársait, mint Marton Éva, Kovács Kolos, Melis György, Európa zeneértő közönségének bemutassa.

Az elmúlt években Baden Baden, Berlin, Budapest, Pozsony, Köln, Lisszabon, a milánói Teatro La Scala, Róma, Velence, a Wien Modern és más zenei fesztiválok koncertjein vezényelt. Számos lemezfelvételt készített a CBS, Fonit-Cetra, Hungaroton, Sony, Supraphon és Wergo cégeknél.

Nemzetközi karrierje lenyűgöző: világszerte 18 országban összesen 64 szimfonikus zenekart vezényelt, az európai országok vezető zenekarainak mindegyikét (Berlini Filharmonikusok, BBC Szimfonikusok, Londoni Filharmonikusok, Müncheni-, Stuttgarti-, Frankfurti Szimfonikusok, a Francia Rádió Zenekarát, az amszterdami Concertgebouw zenekarát, a Leningrádi, Monte-Carloi, Stockholmi Filharmonikusokat, stb.), de a New York-i Filharmonikusokat is. Operakarmesterként 12 ország összesen 85 operaházában lépett fel szerte Európában és az Egyesült Államokban.

Peskó Zoltánt Ferencsik János javaslatára hívták vissza először Magyarországra a nyolcvanas évek elején, hogy legyen Ferencsik utódja az Állami Hangversenyzenekar (ÁHZ) élén, de ezt Peskó akkor elképzelhetetlennek tartotta. 2000-ben az akkori kulturális miniszter, Rockenbauer Zoltán kérte fel, hogy pályázzon a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára, de nem fogadta el a felkérést.

A magyar kultúra nemzetközi tolmácsolását külföldön élve is kötelességének tekintette Peskó Zoltán. Ezért vállal évek óta szerepet nyaranta a szombathelyi Bartók-szemináriumokon, ezért áll élén Kurtág György műveinek bemutatásában. A magyar nemzetközi fesztiválok, és zenekarok meghívását is elfogadó karmester a 90-es évektől több alkalommal fellépett Magyarországon. 2007-ben megkapta a Bartók Béla–Pásztori Ditta-díjat. 2009-től 2011-ig a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója volt.

(Via PFZ)

Promóció

X
X