Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hamisnak bizonyult a Biblia Múzeumban őrzött teljes holt-tengeri tekercsgyűjtemény

Hamisnak bizonyult a Biblia Múzeumban őrzött teljes holt-tengeri tekercsgyűjtemény

A Washingtonban található Biblia Múzeum (Museum of the Bible) legféltettebb kincsének alapos vizsgálata sokkoló eredményt hozott: az ott őrzött, úgynevezett holt-tengeri tekercsek 16 darabjáról kiderült ugyanis, hogy egytől egyig hamisítványok.

- hirdetés -

A holt-tengeri tekercsek az első ismert, héber nyelvű Biblia részeiként ismertek, így a világ egyik legértékesebb régészeti leletei közt tartják őket számon – azaz csak tartották. Komoly vizsgálatokat követően a tekercsgyűjtemény hamisságának tényét az őket őrző múzeum, az amerikai Museum of Bible egy tudományos konferencián ismertette, illetve ismerte be. A leletek 2002-ben kerültek az intézmény birtokába, melyekről kiderült, hogy valamikor a 20. században hozták létre őket, korabeli alapanyag felhasználásával.

A múzeum egyébként öt kiállított tekercsnél már 2017-ben táblát helyezett el azzal a felirattal, hogy „a tekercsek eredetisége nem bizonyított”.

 

Ide kapcsolódik:
A holt-tengeri tekercsek hamisítványait állították ki Washingtonban

- hirdetés -

A konferencián bemutatott, több mint 200 oldalas tanulmány szerint a darabok valóban ókori bőrből készültek, a rajtuk lévő írás azonban modern kori, és „egészen biztosan megtévesztési céllal készült”.

A jelentés nem kérdőjelezi meg az Izraelben őrzött eredeti holt-tengeri tekercsek valódiságát, viszont komoly kérdéseket vet fel a tekercsek azon darabjaival kapcsolatban, amik a 2000-es évek elején jelentek meg a régiségpiacon. Kb. 70 ilyen részlet lehet, ebből 16 volt a washingtoni múzeumban.

A felfedezés azért olyan meglepő, mert a tekercsek az utóbbi évtizedekben gyűjtőket, a múzeum alapítóját és a világ legnevesebb bibliakutatóit is megtévesztették, tehát a hamisítványok elképesztően jól sikerültek.

Egyetlen előnye a felfedezésnek, hogy remekül lehet majd hasznosítani a bibliai régészet területén, és mindinkább rávilágít a hamisítványok készítésében alkalmazott ravasz technikákra is. A költséges és kifinomult vizsgálatok továbbá arra is rávezethetik a kutatókat, hogy ki a felelős a hamisításért.

A nyomozásról szóló teljes jelentés elérhető a múzeum honlapján, valamint a National Geographic részletes cikkében.

(Via 444.hu)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!