Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Hugo Wolf, a Lied utolsó nagy mestere

Hugo Wolf, a Lied utolsó nagy mestere

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hugo Wolfot a német Lied utolsó nagy zeneszerzőjének tekintik, aki csúcsra fejlesztette a 19. század népszerű zenei műfaját.

- hirdetés -

1860. március 13-án született egy osztrák bőrkereskedő fiaként. Eleinte édesapja tanította hegedülni és zongorázni, majd 1875-től a bécsi konzervatóriumban tanult, ahonnan fegyelmi okokból két év után kizárták. Ezt követően autodidakta módon képezte tovább magát.

Döntő zenei élményeit a Wagner-operák adták, még 1875-ben Bécsben hallotta a Tannhäusert és a Lohengrint a szerző vezényletével, akivel személyesen is találkozott. Ettől kezdve Wagner lelkes követőjévé vált.

1884–87 között zenekritikusként dolgozott a Wiener Salonblatt című hetilapnál. 1888-ban jelent meg első dalgyűjteménye, ami zeneszerzői hírnevét is megalapozta. Összesen 232 dalt írt, többek között Goethe, Heine, Keller és Mörike költeményeit zenésítette meg. Más műfajokban is alkotott: két operát (Der Corregidor, Manuel Venegas) írt, Penthesilea című szimfonikus költeményét pedig a Liszttel való találkozás ihlette.

1897-ben pszichotikus tévhitévé vált, hogy kinevezték Gustav Mahler helyére a Bécsi Staatsoper igazgatójának. Egy évre elmegyógyintézetbe került, majd elbocsátása után összevissza kóborolt. Öngyilkossági kísérlete után ismét elmegyógyintézetbe került, és ott  halt meg 1903-ban, alig 43 évesen.

(Via Irodalmi rádió, Wikipedia)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X