Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Meghalt Ulay, Marina Abramović egykori alkotó- és élettársa

Meghalt Ulay, Marina Abramović egykori alkotó- és élettársa

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

76 éves korában, súlyos betegség következtében meghalt Ulay művésznevén ismert Frank Uwe Laysiepen, aki performanszművészként 12 éven keresztül volt Marina Abramović partnere és élettársa.

- hirdetés -

Ulay 1943-ban született Németországban, Solingenben. Abramović-csal 1976-ban találkoztak, és együtt hozták létre a performanszművészet több, azóta is úttörőnek és meghatározónak tartott alkotását. Ezek között volt a Nyugvó energia: egy kifeszített íj két oldalán álltak, a teljes testsúlyával hátradőlt Abramović a felajzott íjba kapaszkodott, míg Ulay a nő szívére irányzott nyilat tartotta a húron.

A szerelmi és alkotói kapcsolatuknak is egy monumentális performansszal vetettek véget: a Kínai Nagy Fal két végéről indultak el egymás felé, kilencven napig gyalogoltak némán, míg középen összetalálkoztak, és utoljára megölelték egymást (A szerelmesek – A Nagy Fal Séta, 1988).

2010-ben aztán újra találkoztak, amikor a The Artist is Present című kiállításon Ulay egyszer csak leült egykori párja elé, aki megszakítva a három hónapig, napi nyolc órában folytatott gyakorlatát, nem csak a szemébe nézett, hanem kinyúlt felé, és megfogta a kezét.

Kapcsolatuk 2015-ben ismét rossz fordulatot vett, amikor Ulay beperelte Abramovićot közösen létrehozott műveik jogaiért a neki járó részt követelve. A bíróság meg is ítélt neki 250 ezer euró jogdíjat és a 23 ezer eurónyi perköltséget (összesen 92 millió forintot).

Abramović Facebook-oldalán emlékezett meg egykori barátjáról:

(Via Index)

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X