Papageno Radio
Folk Muzsikás és az Amadinda közös lemeze 5. lett a legnevesebb világzenei listán

Muzsikás és az Amadinda közös lemeze 5. lett a legnevesebb világzenei listán

A Muzsikás és az Amadinda közös lemeze 5. lett a World Music Charts Europe márciusi listáján.

Az 5. helyre került a Muzsikás és az Amadinda közös lemeze a World Music Charts Europe (WMCE) legfrissebb, márciusi listáján. A tavaly év végén megjelent, Párhuzamok és kontrasztok című koncertalbumot a Fonó Budai Zeneház jelentette meg.

MUZSIKÁS & AMADINDA: PÁRHUZAMOK ÉS KONTRASZTOK – forrás: Fonó

Az Amadinda és a Muzsikás együttes zenei együttműködése akkor kezdődött, amikor az ütőegyüttes meghívta 30. születésnapi koncertjére a folk világhírű hazai képviselőjét, a Muzsikást. A közös estet további közös hangversenyek követték, a Párhuzamok és kontrasztok című anyagot a Muzsikás karácsonyi koncertjén, 2017. december 28-án rögzítették a Müpában.

A Muzsikás a nyolcvanas évektől kezdve a világ legnevesebb koncerttermeiben lépett fel, köztük a Royal Albert Hallban vagy a Carnegie Hallban, főműsoridőben zenélt a legnagyobb fesztiválokon.

A Muzsikás Bartók-albuma a WMCE listáján 1999 áprilisában második lett, majd az éves listán is benne volt az első húszban, alig néhány európai előadó mellett.

 

 

A zenekarban Éri Péter (furulya, kontra), Hamar Dániel (nagybőgő, gardon), Porteleki László (hegedű) és Sipos Mihály (hegedű) játszik.

Az Európában a legrégebb óta, változatlan felállásban működő ütőegyüttes, az Amadinda 1984-ben alakult, legfontosabb munkái közé tartozik az a hat lemez, amelyen John Cage zeneszerző életművét rögzítették Kocsis Zoltán zongoraművésszel közösen.

Az Amadindában Bojtos Károly (afrikai xilofonok, marimbula, polinéz dob és fadob, szenegáli dob), Holló Aurél (kínai templomi harang, afrikai xilofonok, cabasa, polinéz fadob, deszkák, cserép, sistrum), Rácz Zoltán (claves, kolomp, polinéz dob, szenegáli dob, szulavezi duda) és Váczi Zoltán (csörgő, mbira, polinéz dob és fadob, ceglédi kanna) zenél.

Az Amadinda Ütőegyüttes – fotó: Matthias Heyde

A márciusi világzenei toplistát a portugál fado duó, Lina és Raül Refree vezeti cím nélküli lemezével (kiadó a Glitterbeat), második az iráni énekes-dalszerző, muultiinstrumentalista Nelia Safaie Songs from Lands of Silence című albumával (Kirkelig Kulturverksted), a harmadik a dél-olasz énekesnő, Maria Mazzotta Amoreamaro című anyagával (Agualoca Records), míg a negyedik az iráni-brit folkdzsessz fúziós trió, a Yorkston/Thorne/Khan a Navarasa: Nine Emotions-szel (Domino Recording Co).

(Via MTI)

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!