Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Nézze meg az Örkény Színház nőNYUGAT című előadását

Nézze meg az Örkény Színház nőNYUGAT című előadását

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Március 31-én 19 órától látható a nőNYUGAT az Örkény Színház Youtube-csatornáján.

A Nyugat indulásának éveiben, az irodalom megújulásával párhuzamosan, a magyar társadalomban megindult egy csendes forradalom. Polgári nők serege vágyott vagy kényszerült arra, hogy otthagyva a „privát mamuskaéletet”, egzisztenciát, sikert és megbecsülést vívjon ki magának – saját jogon. Ennek az átmeneti kornak emblematikus figurái a folyóirat körül íróként, múzsaként, feleségként, barátként szereplő nők, akiknek sorsa és munkássága ma már elhomályosult része kulturális emlékezetünknek.

- hirdetés -

A nőNYUGAT róluk szól.

Szerelmeikről, házasságukról, sikereikről, kudarcaikról. Elhallgatott és kimondott, leírt és elfeledett szavaikról. Éleslátásukról, amellyel magukat és kortársaikat szenvedélyes elemzés alá veszik. A nőNYUGAT nem hangos irodalomtörténet, és nem kíván megkésett elégtételt nyújtani a nagy férfiak árnyékában élő és író nőknek. Legalábbis nem úgy. Ha van egy szóba sűríthető szándék, akkor az a beszéd: beszéljünk róluk, általuk magunkról, beszéljünk nőről és férfiról, beszéljünk arról, hogy miként éljünk teljes életet, és hogyan szembesüljünk ennek elborzasztó lehetetlenségével.

Az előadást 2010-ben mutatta be az Örkény Színház és a Thália Színház, több évig volt műsoron az Arizona Stúdióban, Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, majd Gryllus Dorka, Kerekes Viktória és Lázár Kati személyesítették meg a valóságban is élt nőket. Az irodalmi anyagot Bíró Kriszta válogatta és szerkesztette, az előadásszöveg létrehozásában Ari-Nagy Barbara dramaturg közreműködött. A díszletet és a jelmezt Füzér Anni tervezte, a nőNYUGAT rendezője Mácsai Pál volt. Az előadásban fontos szerepet játszott a zene, amelyet Kákonyi Árpád írt és Szalai András adott elő cimbalmon.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X