Papageno Radio
Intermezzo Súlyos károkat okozott a földrengés a Zágrábi Régészeti Múzeum épületében és kiállítási...

Súlyos károkat okozott a földrengés a Zágrábi Régészeti Múzeum épületében és kiállítási tárgyaiban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A horvát fővárost erős, a Richter-skála szerint 5,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg március 22-én hajnalban, amit fél órával később egy újabb, 5-ös rengés követett.

A városban legalább 450 épület károsodott, köztük Zágráb jelképe, a gótikus Mária mennybemenetele-székesegyház is, amelynek az egyik tornyáról zuhantak le nagyobb darabok.

Megsérült a Zágrábi Régészeti Múzeum is, amely 450 ezer műtárgyával Közép-Európa egyik legjelentősebb ókori egyiptomi és klasszikus gyűjteményének számít.


A múzeum a Facebookon tett közzé több száz fényképet, amelyek azt mutatják, hogy az állandó kiállítás tárgyainak jelentős része súlyosan károsodott. Megsérült a múzeum épülete is, az 1879-ben épült Vranyczany-Dobrinović-palota, repedések jelentek meg az épület külsején, valamint a belső terekben is számtalan repedés és vakolathullás figyelhető meg a falakon. Az épület mindkét oldalán két lyukat vettek észre, és az egyik kémény is ledőléssel fenyeget.

A múzeum által közzétett képek tanúsága szerint a gyűjteményben a legnagyobb károkat az okozta, hogy a tárlókban a tárgyak nem voltak biztonságosan rögzítve, és jelentős részük felborult. Emiatt tört össze sok festett ókori görög kerámia és üvegtárgy, leesett a falról több festett óegyiptomi sztélé, és legalább három római portrészobor is lezuhant a talapzatáról.

A régészeti múzeumon kívül károkat jelentett a Művészeti és Iparművészeti Múzeum, súlyosan megsérült a Horvát Történeti Múzeum épületének teteje és a Néprajzi Múzeum is.

(Via index.hu)

Promóció

X
X