Papageno Radio
Intermezzo Szünetel a Notre-Dame helyreállítása a koronavírus miatt

Szünetel a Notre-Dame helyreállítása a koronavírus miatt

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Notre-Dame lassan egy éve égett le, azóta kérdéses, hogy mennyi ideig fog tartani, és egyáltalán milyen elvek szerint történjen a rekonstrukciója. A romos székesegyházon eddig csak a tűz utáni veszélytelenítést végezték el, még a megsérült fém állványzat is ott van a tetőn, amit mindenképpen el kéne bontani biztonsági okokból. Csakhogy most ez a munka megszakad, a koronavírus miatt leállt az építkezés – írja az MTI.

A Notre-Dame 2019. április 15-én gyulladt ki. A vizsgálatok szerint a tüzet nem direkt gyújtogatás okozta, a katasztrófa az épületben zajló felújítási munkálatokkal függhetett össze. Május végén a francia szenátus kimondta, hogy a székesegyházat látványra pontosan úgy kell helyreállítani, amilyen a tűz előtt volt, ennek ellenére a vita nem állt le, mert Macron elnök ragaszkodik hozzá, hogy az elpusztult huszártorony helyett egy kortárs elemmel egészítsék ki a templomot. Az elnök először azt mondta, hogy a székesegyházat 2024-es párizsi olimpiára helyre kell állítani.

Ide kapcsolódik:
Nagyon nem tudják a franciák, hogy mi legyen a párizsi Notre-Dame-mal

A katedrális rektora, Patrick Chauvet azonban később arról beszélt, nem biztosak abban, hogy a katedrális megmenthető, ennek az esélyét 50 százalékosnak látják. Ekkor azt mondta, egészen biztosak abban, hogy a 2024-es céldátum nem tartható, mert legkorábban három év múlva lesznek egyáltalán olyan állapotok, hogy biztonságosan be lehessen járni az épületbe, és elkezdődhessen a tényleges rekonstrukció hosszú folyamata.

A járvány miatt most egy időre leállnak a rekonstrukciós munkálatok, a fertőtlenítési módszerek ugyanis nem teszik lehetővé, hogy maximálisan alkalmazni lehessen a vírussal kapcsolatos biztonsági előírásokat. Az eddig folyó megerősítési munkálatokat eredetileg az első félév végén fejezték volna be.

A Notre Dame-mal kapcsolatos összefoglaló cikkünket itt olvashatjátok.

(Via Index)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X