Papageno Radio
Folk A legrangosabb lengyel lemezdíjjal ismerték el Lajkó Félix & VOLOSI közös albumát

A legrangosabb lengyel lemezdíjjal ismerték el Lajkó Félix & VOLOSI közös albumát

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Kihirdették a legrangosabb lengyel lemezdíj, a lengyel Fonogram-díj elismeréseit, amelynek FOLK kategóriájában Lajkó Félix és a VOLOSI közös albuma első díjat kapott. A díjazottakat rangos nemzetközi zsűri választotta ki a jelöltek közül, a körülményekre való tekintettel a díjazottak listáját online tették közzé.

A világhírű vajdasági hegedűvirtuóz és a vonós muzsika lengyel fenegyerekeinek közös lemeze 2019 májusában jelent meg a Fonó gondozásában, majd hónapokig szerepelt a legmeghatározóbb európai nemzetközi toplista, a World Music Charts Europe dobogós helyein (2019 augusztusában 2., szeptemberében 2., októberében az 5. helyen).

A brit Songlines az év legjobb tíz albuma közé választotta és beszavazta a Top of the World válogatásába is, az elmúlt héten pedig 5 év 50 legjobb lemeze között hozta nemzetközi összesítésben. A régió zenéit szemléző Balkán World Music Charts toplistájának élére választotta a felvételt, valamint 2019-es összesítésben is a dobogós helyen hozta. A lemezt Magyarországon is Fonogram-díjra jelölték, a hazai kritika is méltatta az albumot, a Lángoló Gitárok az éves Top 11 listába beválogatta.

Ide kapcsolódik:
Az elmúlt 5 év legjobb 50 lemeze közé került Lajkó Félix & VOLOSI közös albuma

Horváth László, a lemez producere, a Fonó vezetője a hír hallatán újra bizonyítottnak látja, hogy a Fonó által képviselt zenei irány és minőség révbe ért: „Mindig tudtuk, hogy a hazai alkotók, az új generáció képviselői olyat tudnak letenni az asztalra, melyek már inkább a nemzetközi irányokat is befolyásolják.

Példátlan ez az új kortárs zene, amelyet Lajkó és a VOLOSI képvisel

– újraértelmezték saját népzenei hagyományukat, újragondolták a közép-európaiságot és a vonós kamarazene határait, a klasszikusok kottalapozgatását pedig egyszerűen jegelték. Szabad és önfeledt zenét hoztak létre – most már csak azt kell tudnunk bizonyítani, elsősorban itthon, Magyarországon, hogy ez a követendő példa, ezt kéne játszania a médiának és ezt az irányt érdemes a kultúrpolitikának is szárnyai alá vennie, mert kiállja a kor kihívásait, bírja a kritika és a közönség támogatását is.”

 

A lengyel Fonogram-díj zsűrijében olyan rangos nemzetközi szakemberek foglalnak helyet, mint Lopa Kothari a BBC Radio 3 képviseletében, Simon Broughton, a Songlines főszerkesztője, Jan Pospieszalski, Jarosław Szubrycht és  Kuba Borysiak a Polish Radio részéről.

„Azt hiszem, ki lehet mondani: ez ma a világ legjobb vonós világzenei produkciója (…) nem a tempót, nem a hangmagasságokat, nem az időt érzékeljük, hanem a zene egy eddig ismeretlen összetevőjét.” (Végső Zoltán, ÉS)

A további díjazottak:

2. díjat nyert a Radical Polish Ansambl(Unzipped Fly Records/Bôłt Records)

3. díjat nyert az ex aequo: Mehehe”Ciemnienie” (AAUURecords) Jorgos Skolias & Jarosław Bester “Rebetiko Poloniko” (For Tune)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X