Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo A zenészek a jogdíjak megháromszorozását kérik a Spotify-tól

A zenészek a jogdíjak megháromszorozását kérik a Spotify-tól

A streamingszolgáltatókon egyre nagyobb a nyomás, hogy emeljen a zenészeknek járó jogdíjakon.

- hirdetés -

A koronavírus-járvány következtében megszűntek a koncertezési lehetőségek, bizonytalan ideig zárva vannak a helyszínek, több nyári fesztivált is töröltek, így a zenészek bevételei jelentősen csökkentek. Egy online petíció azt kéri, hogy a Spotify háromszorozza meg a zenészeknek járó jogdíjat, és utaljon át félmillió dollárt egy kaliforniai segélyalapnak. A Spotify szóvivője, úgy nyilatkozott, dolgoznak a segítségnyújtáson, amit a MusiCares alapon keresztül tesznek, és hozzátette, hogy hirdetési helyeik egy részét elérhetővé tette, hogy a kormányok és a segítő szervezetek ott is információt oszthassanak meg.

Hol hallgathatunk az interneten klasszikus zenét? A kérdésre látszólag egyértelmű a válasz, pedig nemcsak a YouTube-ról és online rádiókról (például a Papageno FM-ről) van szó. Az online zeneszolgáltatók adatai azt mutatják, hogy növekszik a klasszikuszene-letöltések és -hallgatások száma, ami mögött nem csupán az áll, hogy csökken az illegális letöltés. Így aztán ingyenes felületet indított az egyik legnépszerűbb klasszikus zenei online szolgáltató, amelynek keretében mintegy kétmillió felvétel válik elérhetővé regisztráció után, asztali gépen, androidos telefonokon és a iOs-en is.

- hirdetés -

A Spotify nem hozta nyilvánosságra, mennyi jogdíjat utal át az előadóknak.

Iparági szakértők szerint ez az összeg (jelenlegi árfolyamon) csak alig valamivel több, mint 1 forint lejászásonként,

ugyanakkor azt is hozzáteszik, a járvány kitörése óta jelentősen, közel negyedével estek a 200 legnépszerűbb dal lejátszási számai.

(Via The Guardian)

 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!