Papageno Radio
Intermezzo „Az előadás sikere a szereposztásnál dől el” – Valló Péter 70 éves

„Az előadás sikere a szereposztásnál dől el” – Valló Péter 70 éves

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

70. születésnapját ünnepli az 1950. április 30-án született Valló Péter Kossuth-díjas rendező, érdemes művész. Több mint négy évtizedes pályafutása alatt szinte az összes budapesti színházban és számos vidéki teátrumban is rendezett.

Valló Péter 1973-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán, vizsgarendezése Arthur Miller Az ügynök halála című darabja volt. A főiskola után Veszprémbe szerződött (1975-ig), majd egy éven át Szolnokon dolgozott, amit végül a Vígszínház követtett egészen 1984-ig. Rendezett a József Attilában (1984-88), 1986-tól pedig a Radnóti Miklós Színház főrendezője. 2002-től egy éven át töltötte be a Soproni Petőfi Színház művészeti igazgatói posztját.

Ide kapcsolódik:
„Ha nem tanítanék, akkor nem tudom, milyen színész lennék" - Máté Gábor 65 éves

Valló Péter otthonosan mozog a prózai és a zenés darabokban is: tragédia, vígjáték, klasszikus és mai mű mind megtalálható repertoárjában. Számos operát állított a színpadra, 2008-ban megrendezte Verdi Otellóját, amit a Ferencvárosi Fesztiválon adtak elő, majd az Operaházban Puccini Manon Lescaut-ját. Olyan nagy sikerű előadások fűződnek a nevéhez, mint az Egy szerelem három éjszakája, Ibsen Nórája, Shakespeare Ahogy tetszikje, Csehov Ványa bácsija, Osborne Dühöngő ifjúsága és Woody Allen Játszd újra, Sam! cím darabja. Utóbbi több mint harminc év után is töretlen népszerűségnek örvend a Vígszínház repertoárján. Tévéjátékokat is rendezett, színészként tűnt fel A miskolci boniésklájd című filmben.

Munkái során sokszor a díszletet is ő maga tervezi, ha úgy érzi, hogy játéktérre van szüksége. Véleménye szerint nem kell a darabokat a szerző szándékával ellentétes értelemmel felruházni, az aktuálisnak érzett mondanivalót olyan darabbal kell közölni, amelyre van színész. Azt vallja: az előadás sikere nyolcvan százalékban a szereposztásnál dől el.

Pályafutását Jászai Mari-díjjal, érdemes művész címmel ismerték el, 2005-ben Kossuth-díjat vehetett át kimagaslóan magas színvonalú művészetéért.

(Via MTI)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X