Papageno Radio
Intermezzo Budapest egyik legkülönlegesebb, nonstop nyitva tartó ingyenes múzeuma

Budapest egyik legkülönlegesebb, nonstop nyitva tartó ingyenes múzeuma

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A címbeli definíció egyáltalán nem túlzás, a Kőbányai Téglamúzeum tényleg bármikor meglátogatható, ráadásul ingyenes az Újhegy parkban.

Ne ijedjenek meg, nem tévedtek el, tényleg egy 70-es években épült lakótelep közepére érkeztek. A sokemeletesek közt azonban egy parkot, egy tavat és atipikus módon máris egy műalkotást pillanthatnak meg, a tavaly elhunyt Varga Imre 1977-es szobrát, ami méreteiben elképesztő, látványában pedig a villanyvezeték alatt különösen vicces. Van, aki szerint villámot szót, van, aki spagettinek nézi az acélhuzalokat, mások cirkuszi mutatványra gyanakszanak, de a profán áldozatbemutató és a láthatatlan pusztatizenkettest lovagló indusztriális csikós is elfogadható válasz arra a kérdésre, mit csinál a majdnem hat méter magas Munkás.

Varga Imre: Munkás

A park egykor kukoricatábla, szemétlerakó, még korábban a Guttmann téglagyár agyagfejtője volt, amit vízbetörések miatt megszüntettek. (A leánykori nevén Szocialista brigádok parkját társadalmi munkában – kapaszkodjanak meg – mintegy negyvenezer lelkes ember alakította ki. A lakótelep építésekor a bányatavakat feltöltötték, elképesztő mennyiségű fűt, fát, virágot telepítettek ide, a Mély-tavat azonban megtartották, és ma sem csupán látványelem, hanem működő, élő horgásztó.) A kerület nevéből is adódóan kiváló adottságokkal rendelkezett a kőbányászathoz – tudták, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Tudományos Akadémia, az Egyetemi Könyvtár és a Lánchíd építőelemeinek egy részét is itt fejtették? -, valamint a tégla- és cserépgyártáshoz. Nem véletlen tehát, hogy itt kapott helyet a Kőbányai Téglamúzeum, ami Európa első ilyen gyűjteménye.

Ami valójában néhány falnyi tégla, az itt működő malmokra utaló malomkő, és a 19. század végéig működő sertés- és marhapiacokra emlékező itató. Ha eddig kellően felcsigázódtak, lehet, hogy most minden lelkesedésük lelohad, és átverve érzik magukat. Ne érezzék! Valószínűleg kevés múzeumhoz jár alapértelmezetten a zöld, a tó, a madárcsicsergés és békakuruttyolás. A téglák különben csodálatosak, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény munkatársai pedig ügyeltek arra, hogy kellő magyarázat és játkos keresgélő feladat legyen minden téglafal előtt.

Promóció

Stream és színház

X
X