Papageno Radio
Intermezzo Minisztériumi emberek kerülnek a színházakba

Minisztériumi emberek kerülnek a színházakba

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A jövőben három helyett öttagú lehet a színházak felügyelőbizottsága, melyből három főt a minisztérium jogosult kinevezni és visszahívni.

Az újabb törvényjavaslat 30. paragrafusában szereplő módosítás azokra a színházakra vonatkozik, amelyek az év végén elfogadott előadó-művészeti törvény alapján közös állami-önkormányzati fenntartásúakká válnak. Hogy ezek pontosan melyikek, arról hivatalos információ még nincsen.

AZ ORSZÁG SZINTE ÖSSZES SZÍNHÁZA ILYEN LESZ,

kivéve a főváros által kizárólagosan fenntartandó Katona József Színházat, Örkény Színházat, Radnóti Színházat, Trafót és a Szabad Tér Színházat.

A közös fenntartású színházakban a módosító javaslat alapján a korábbi három helyett már öt fős lehet a felügyelőbizottság, és ebből 3 főt a miniszter jogosult megbízni és a megbízásból visszahívni. A törvényjavaslat erre vonatkozó része, miután a kétharmad megszavazza, július 1-jével lép hatályba.

A felügyelőbizottságok a színházak azon testületei, amelyek a törvényes működés felett őrködnek, és bármilyen – gazdasági, etikai, szexuális – jogszabálysértés gyanúja esetén elrendelhetik a vizsgálat megindítását.

A közelmúltban két problémás esetben is reflektorfénybe került a színházi felügyelőbizottság, az egyik a Vígszínház, ahol Eszenyi Enikő azóta lemondott igazgatót vádolták hatvannál is többen agresszív kommunikációval és hatalmi visszaélésekkel.


 

Ide kapcsolódik:
Rudolf Péter a Vígszínház új igazgatója

(Via index.hu)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X