Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Görög László kapta 2020-ban a Gábor Miklós-díjat

Görög László kapta 2020-ban a Gábor Miklós-díjat

A színházi élet rangos elismerését, a legjobb Shakespeare-alakításért járó Gábor Miklós-díjat ebben az évben Görög Lászlónak ítélte a szakmai kuratórium, Shylock megformálásáért a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című, Mohácsi János rendezte előadásában. A díjat Ascher Tamás, a Gábor Miklós-díj bizottság elnöke a világhálón „adta át” Görög Lászlónak április 7-én, Gábor Miklós születésnapján.

A díjról

- hirdetés -

A Gábor Miklós-díj

- hirdetés -

Vass Éva színésznő 2000-ben, férje halála után két évvel alapította a Gábor Miklós-díjat. Az elismerést Shakespeare-szerepben kiváló teljesítményt nyújtó színésznek ítéli oda a szakmai kuratórium, amelynek több mint tizenöt évig volt elnöke Koltai Tamás színikritikus. 2017 óta Ascher Tamás rendező vezeti a testületet, a tagok: Meczner János rendező, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, Spiró György író és Stuber Andrea színikritikus. Vass Éva – aki tavaly elhunyt – az alapító jogutódjának Alföldi Róbertet jelölte ki.

A Gábor Miklós-díjasok listáján László Zsolt az első név, s követte őt az évek során Varga Zsuzsa, az azóta elhunyt Herczeg Zsolt, Blaskó Péter, Kulka János, Balázs Zoltán, Pogány Judit, Hajduk Károly, Szegezdi Róbert, Hatházi András, Rába Roland, Gálffi László, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Bajomi Nagy György, Pál András, Csuja Imre, tavaly pedig Nagypál Gábor.

A díj egy bronz plakett, Vígh Tamás szobrászművész alkotása. Egyik oldalán Shakespeare, másik oldalán Gábor Miklós portréja látható. A plakett a színészt a Madách Színház 1962-ben bemutatott legendás előadása címszereplőjeként ábrázolja. A díjjal járó bruttó 300 ezer forintos pénzjutalmat  hosszú éveken át az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosította, majd elállt a díj támogatásától, s azóta – tavaly és idén – zömmel segítőkész magánszemélyek adták össze.

A díj névadójáról

A Magyar Rádió 1-es (sztereó) stúdiójában 1973-ban, Stanley Eveling Kedves Janet Rosenberg, Kedves Mr Kooning című hangjátékának felvételén Gábor Miklós színművész – forrás: Fortepan, adományozó: Szalay Zoltán

A Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes művész Gábor Miklós a XX. század második felének egyik legjelentősebb színésze volt. Filmszínészi pályája széles körben tette ismertté és kedveltté; a Valahol Európában-tól a Mágnás Miskán és a Budapesti tavaszon át az Apáig sorolhatnánk hosszan legendás filmjeit. Színházi karrierje a Madáchban ívelt fel, majd a Nemzeti következett, azután visszatérés a Madáchba. Intellektuális nyitottságára és szakmai megújuláskészségére mi sem jellemzőbb, mint hogy 56 évesen Ruszt József hívására a kecskeméti színházhoz szerződött társával, színésznő-feleségével, Vass Évával együtt. Gábor Miklós nemcsak színészként volt kiemelkedő – képzőművészként is tehetségesnek bizonyult, s íróként is maradandót alkotott, ezt tanúsítják színházi esszéinek, valamint naplóinak kiadott kötetei.

A díjazottról

Görög László (A velencei kalmár) – fotó: Éder Vera

Görög László 1964-ben született Debrecenben, s 1987-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1987-től 1989-ig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, aztán bő tíz évig játszott a Radnóti Színházban, majd közel ugyanennyi ideig tartó szép színészi korszak kötötte az egri Gárdonyi Géza Színházhoz. 2012 óta a Miskolci Nemzeti Színház színésze, ahol csak a legutóbbi időben olyan kiváló alakításokkal örvendeztette meg a közönséget, mint a Nem félünk a farkastól George-a vagy a Hegedűs a háztetőn Tevjéje. A Jászai Mari-díjas színész A velencei kalmárban nyújtott teljesítményéért elnyerte tavaly a Színikritikusok díját, most pedig a Gábor Miklós-díj kitüntetést.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.