Papageno Radio
- hirdetés -
Színház „A szereposztásnál dőlnek el a dolgok" - Máté Gábort köszöntjük

„A szereposztásnál dőlnek el a dolgok” – Máté Gábort köszöntjük

1955. április 29-én született Máté Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas, valamint Érdemes Művész címmel elismert színész, rendező, a budapesti Katona József Színház igazgatója.

- hirdetés -

Első bálványa Rátonyi Róbert volt, majd Gábor Miklós Hamletje tett rá kiskamaszként nagy hatást. A Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán 1980-ban végzett, Major Tamás és Székely Gábor tanítványa volt.

- hirdetés -

A kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte pályáját még negyedéves főiskolásként, majd 1987-ben a budapesti Katona József Színházhoz szerződött, de mindkét teátrum emblematikus előadásaiban jelentős szerepeket játszott.

Vendégként dolgozott Egerben, a varsói Teatr Dramatycznyben és Szegeden. Gyakran visz színre magyar színpadokon ritkán játszott darabokat, közöttük jó néhány kortárs magyar dráma ősbemutatója is megtalálható.

27 éven át tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, melynek éveken át rektorhelyettese is volt. A tanításról így vallott egy interjúban:

„Ha nem tanítanék, akkor nem tudom, milyen színész lennék. Rugalmasságom, kíváncsiságom, állandó kontrollom révén én összességében többet kapok a tanítástól, mint a tanítványaim. Folyamatosan vigyáznom kell, hogy ne vizet prédikáljak, miközben bort iszom.”

Számtalan szakmai elismerése van, többször kapta meg a Színikritikusok, a Film- és Tévékritikusok díját, a POSZT zsűrijének elismerését. „Az úgynevezett nagy szerepekben nem árt, ha a színész megtalálja önmagát.

A szereposztásnál dőlnek el a dolgok. A rendező felelőssége, hogy a színészre olyan szerepet osszon, amelyben szakmai fejlődést érezhet. Az önmagunk keresése automatikus. Önkéntelenül is belegondolunk: én milyen vagyok, az adott szerep és köztem mennyi a hasonlóság, mik a különbözőségek.

Akkor tudunk hitelesek lenni, ha találunk hasonlóságot, addig elemezzük a szerepet és ezzel együtt magunkat, míg ha nem is találunk sok egyezést,
lassan a próbák során azonosulunk.

Tehát elhitetjük magunkkal, hogy mindaz, ami a darabban a szereplővel történik, az velünk történik. Hogy ki mennyire végzi el ezt a munkát, az nyilván típus kérdése is” – fogalmazott egy alkalommal.

Ide kapcsolódik:
Máté Gábor nem lesz újra igazgató a Katona József Színházban

2013-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Színházi naplók címmel 2018-ban jelent meg egy válogatás személyes naplójának bejegyzéseiből. 2019-ben az ő főszereplésével mutatták be a Szép csendben című filmet, mely a művészvilágban előforduló hatalmi visszaéléseket állítja középpontba.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!