Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Lajkó Félix és a Cimbalom Brothers is esélyes a legrangosabb nemzetközi világzenei...

Lajkó Félix és a Cimbalom Brothers is esélyes a legrangosabb nemzetközi világzenei díjra

Közzétette a nemzetközi világzenei piac legjelentősebb lapja, a brit SONGLINES a Songlines Music Awards 2020 (Songlines Zenei Díj) jelöltjeit több kategóriában, amelyek között két hazai kiadású album szerepel, mindkettő Fonós kiadvány. EUROPE kategóriában jelölték Lajkó Félix & VOLOSI közös albumát, míg BEST GROUP kategóriában a Cimbalom Brothers/Brotherhood című albuma került a kategóriánként négy jelölt közé. 

- hirdetés -

 A jelöltek listája megtalálható ide kattintva.

- hirdetés -

Egy vajdasági vonós fenomén és hozzá még öt lengyel vonós virtuóz. A koncepciójában sem mindennapi Lajkó Félix & VOLOSI közös lemeze igazi unikumként robbant be a piacra 2019 májusában új szempontokat és új zenei minőséget mutatva a vonós muzsikában és gyűjtött be szinte minden létező elismerést külföldön és itthon. Az album dupla Fonogram-díjas lett: elnyerte a lengyel Fonogram-díjat, majd a Fonogram Magyar Zenei Díjat is. A teljes világzenei piacot szemléző európai világzenei toplista, a World Music Charts Europe dobogósa volt hónapokon át a lemez, ahogy a régió zenéjét szemléző Balkan World Music Charts listáján is tarolt, ahol 2019 legjobb albumai között hozták és a Songlines is több összesítésben az elmúlt év, illetve az elmúlt 5 év legjobb lemezei közé sorolta, valamint beválogatta a Top of the World albumra is.

 „azt hiszem, ki lehet mondani: ez ma a világ legjobb vonós világzenei produkciója (…) nem a tempót, nem a hangmagasságokat, nem az időt érzékeljük, hanem a zene egy eddig ismeretlen összetevőjét.” (Végső Zoltán, ÉS)

Két cimbalom egy színpadon önmagában kuriózum, de a Cimbalom Brothers még erre az élményre is rátesz egy lapáttal! Két remek cimbalmos, Lisztes Jenő és Unger Balázs, valamint zenész testvéreik, Lisztes László (nagybőgő, basszusgitár) és Unger Gergő (gitár, koboz, tambura) jegyzik a Cimbalom Brothers Testvériség/Brotherhood című albumát, amely új szintre emeli hungarikumunkról, a magyar cimbalomról alkotott képünket.

Ide kapcsolódik:
A legrangosabb lengyel lemezdíjjal ismerték el Lajkó Félix & VOLOSI közös albumát

A lemezt az élvonalba sorolta mind a teljes világzenei piacot szemléző európai World Music Charts Europe, valamint a globális Transglobal Worl Music Charts is. Lisztes Jenő az elmúlt 10 évben Roby Lakatos zenekarával bejárta a világ legnagyobb koncerttermeit, New Yorktól Mumbai-ig, Sidneytől Moszkváig, ahol elkápráztatta a közönséget virtuóz cimbalomjátékával, melyben a jazz és a hagyományos magyar cigányzene ötvöződik. Unger Balázs – a Cimbaliband frontembere – az autentikus magyar népzene és a Balkán cimbalomfutamaival fűszerezi ezt az egyedülálló zenei projektet. Az album felkerült a Songlines Top of the World válogatására is.

Horváth László, a két lemez producere, a Fonó igazgatója elmondta: „Mindig tudtuk, hogy a hazai alkotók, az új generáció képviselői olyat tudnak letenni az asztalra, melyek már inkább a nemzetközi irányokat is befolyásolják.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.