Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Lehet-e operát játszani egy autós moziban?

Lehet-e operát játszani egy autós moziban?

Az Angol Nemzeti Opera (English National Opera – ENO) új játszóhelyet talált Észak-Londonban. A 19. század végén megnyitott, indulásakor a BBC-nek is otthont adó Alexandra Palace-ben manapság – békeidőben – általában vásárokat, kiállításokat, nagyszabású koncerteket, sporteseményeket tartanak, szeptemberben viszont az autós operarajongókat várják.

- hirdetés -

Eddig semmi különös nincs a hírben, mert hallottunk már arénaturnékról és szokatlan, nem színházi helyszíneken tartott előadásokról. Az Alexandra Palace-ben azonban különleges lesz a nézőtér elrendezése. Az első sorokban a biciklisek és a motorosok kapnak helyet, mögöttük pedig mérettől függően az autósok, ugyanis a szeptember első három hetében megrendezendő Drive&Live sorozat a szabadtéri autós mozik mintáját követi.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Válságból előrelépés – Íme, a kulturális szektor lehetőségei a járvány időszakában

Úgy tűnhet, az ötletet a koronavírus-járvány adta, de az ENO már a pandémia kitörése előtt elkezdte a projekt kidolgozását. Az intézmény azt tartotta szem előtt, mondta el Stuart Murphy ügyvezető, hogy minél szélesebb közönséghez, eddig nem látott, kísérleti módon, de hiteles előadásban juttassák el az operát. A jelenlegi helyzet csupán annyit módosított rajta, hogy a játéktér kialakításában és az interakciók tekintetében figyelmbe veszik a távolságtartásra vonatkozó szabályokat.

Ide kapcsolódik:
Háborúban hallgatnak a múzsák

Murphy azt is hozzátette, hogy napról napra változik a szabályozás, de bíznak abban, hogy a szeptemberi 12 előadást megrendezhetik, hiszen a nézők saját autóikban egészségügyileg biztonságos környezetben kaphatnak közösségi élményt. Akik valószínűleg a projekt egyediségének megfelelően újszerűen fejezik majd ki tetszésüket vagy nemtetszésüket, és a tapsok és füttyök helyett reflektorokat villogtatnak, dudálnak vagy csengetnek. Az igazgató abban is biztos, hogy új nézőket vonz majd a Bohémélet 90 perces vagy A varázsfuvola szintén rövidített, családi verziója. A szervezők az első előadásra a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat munkatársait és a játvány alatt a frontvonalban dolgozókat ingyenesen várják.

(The Guardian)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.