Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Ma 90 éve született Zsoldos Péter

Ma 90 éve született Zsoldos Péter

A Magyar Rádió egykori zenei szerkesztőjét a hallgatók leginkább a népszerű „Ki nyer ma?” vetélkedőből, az olvasók viszont regényei révén ismerték. Születésének 90 évfordulója kapcsán a Papagenón most egy hétig ingyenesen letölthető a szerző egyetlen zenei témájú regénye.

- hirdetés -

Az 1979-ben megjelent Portré négy ülésben című kötetben Muszorgszkij élete és a 19. századi Oroszország világa elevenedik meg előttünk – a kerettörténetet Repin festménye, a zeneszerző utolsó napjaiban készült portréja adja.

- hirdetés -

A szerző így írt regényéről: „Először szabályos életrajzi regényt akartam írni Muszorgszkijról, ahogyan azt a műfaj nem biztos, hogy mindig helyes gyakorlata követeli, az ősöknél kezdve, jóval hősünk születése előtt, majd a gyermekkor éveitől kísérni végig a géniuszt a bukásokon és sikereken át a vég tragikus pillanatáig, sőt tovább, a díszsírhely márványáig, hogy az olvasó az utolsó oldal után elégedetten úgy érezze, mindent megtudott az emberiség egy nagy szelleméről, amit tudni érdemes.

Zsoldos Péter 90 // Megemlékezés

"A múlt mellett, a jövő ismerője volt: nem jósként, hanem tudósként és felfedezőként fantáziájának szárnyán (…) Mindig a nyugalmat és a frissítő tudást kereste. Könyveiben a feladatra hívta fel a figyelmünket: a feladatra, hogy e pusztuló világban szeretnünk kell bolygónkat és az életet és egymást…"Ma tartottuk volna a Zsoldos Péter emlékestet, születésének 90. évfordulóján. Az elmaradt program helyett virtuális megemlékezéssel készültünk nektek. Ismerjétek meg barátai, munkatársai és rokonai visszaemlékezése alapján a sci-fi egyik legjelesebb hazai alkotóját.:) #zsoldospéter #azirodalomösszeköt #ezapim

Közzétette: Petőfi Irodalmi Múzeum – 2020. április 20., hétfő

Azután Muszorgszkij életének tanulmányozása során eljutottam ahhoz a négy naphoz, amikor – alig két héttel halála előtt – a szándékaiban, művészi elképzeléseiben vele oly rokon Repin megfestette róla azt a híres portrét…”

A kötet április 27-én éjfélig ingyenesen letölthető a Papageno webshopjából ide kattintva!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.