Papageno Radio
Blogok Müpa magazin Megnevezhetetlen mélységből feltörő dalok

Megnevezhetetlen mélységből feltörő dalok

Öt éve kezdődött Palya Bea rendkívül népszerű sorozata a Müpában, a „Selymeim” – Énekesnők a nagyvilágból. Érkezhettek Bea „dalos­tündérei vagy zenész­amazonjai” a világ bármely részé­ből, újra és újra megbizonyosodhattunk összefonódásuk erejéről. De talán egyikükkel sem azonosult olyan mélyen, mint az iráni gyökerű, izraeli állampolgárságú, de Törökországban élő Michal Elia Kamallal.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

Kamalt az interneten szörfözve fedezte fel Bea, és azonnal „a képernyőhöz tapasztották” a videói. Ezzel persze nem volt egyedül, hiszen milliók követik Kamal munkásságát, de azt alig­hanem csak Bea érezhette, hogy mintha önmagát látná…Vagy legalábbis a testvérét.

„Még szép!” – erősíthetik meg ezt a benyomást, akik ismerik mindkét énekesnőt. Hiszen közös az a megnevezhetetlen mély­ség, amelyből feltörnek a dalaik, közös a táncuk, közös a techni­ kájuk, közösek a hangszereik, és mintha ugyanarra a ritmusra verne a szívük. Egyszóval közös a szenvedélyük.

Mielőtt megalapította Light in Babylon nevű zenekarát, Kamal Isztambul utcáin énekelt. Előbb az iráni Metehan Ciftci (santur) és a francia Julien Demarque (gitár) csatlakozott hozzá, majd beszállt a török PAYAM GHASEMI (basszusgitár) és az angol STUART DICKSON (dobok), hogy különféle hagyományaikból szín­pompás és mégis sajátos zenei világot hozzanak létre.

Olyat, amely egyaránt beszippantja a szefárd zsidó és a török cigány dalok rajongóit, illetve olyat, amely példát mutat a „való” világ­nak: szabadságból, változatosságból, békességből és ragyogásból.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!