Papageno Radio
Intermezzo Nézze meg a Katona József Színház legendás Három nővér-előadását 1985-ből

Nézze meg a Katona József Színház legendás Három nővér-előadását 1985-ből

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Katona József Színház társulata először 1985-ban mutatta be a Csehov-darabot, Végvári Tamás, Udvaros Dorottya, Bodnár Erika, Básti Juli, Szirtes Ági, Vajda László, Sinkó László, Bán János, Lengyel Ferenc, Horváth József, Pártos Erzsi, Kun Vilmos, Gáspár Sándor, Blaskó Péter és Hollósi Frigyes szereplésével.

A magyar Három nővér bejárta fél Európát, és mindenhol hatalmas sikerrel játszották, amit a kritikák is alátámasztanak:

„Ennek a budapesti előadásnak nem kell félnie semmilyen összehasonlítástól, még a Peter Stein rendezésével való összevetéstől sem, ahogy a suttgarti fesztivál műsorfüzete sietve megjegyzi. Valóban: erre semmi oka. De ilyen összefüggésekben az összehasonlítások amúgyis mindig idétlenül hatnak. Nagy öröm volt egyszer egy temperamentumos Három nővért látni – kis formátumban, de elsőrangú színjátszásban gazdagon. Ez a színjátszás azonban mintegy mellékesen nyilvánul meg és soha nem ünnepli önmagát. Alighanem itt a különbség a mi országaink nagy színpadain látható, még oly nagybecsű előadásokhoz képest. Ebben az előadásban a színjátszás megoldja azt a művészi feladatot, hogy egyszerre jelenjék meg mint művészet és mint valami magától értetődő dolog.” (Peter Burri, Frankfurter Allgemeine Zeitung)

„Valahogy így képzelte ezt Csehov. (…) A magyar Ascher pontosan ezt a vonalat követi kivételesen sűrű és gazdagon arranzsált előadásával. Ez a rendező az európai élvonalhoz tartozik – előadásának finoman csomózott hálója egyaránt kielégíti a nézőben rejlő pszichológust, színészt és koreográfust. Noelte és Peter Stein óta már rég nem láttam olyan német rendezőt, aki egy tucatnyi színészt ily értelemgazdag módon s ugyanakkor látszólag ily spontán-szándéktalanul tudott volna foglalkoztatni egy előadásban.” (Wolfgang Ignée)

„Mert amit itt színészi teljesítményben láthatunk, arra Zürichben nem túl sűrűn van lehetőség. Még a legapróbb mellékszerepeket is egészen rendkívüli ábrázolóerővel rendelkező színészek alakítják. Ennek tudható be, hogy a tömegjeleneteknél a színpad telis-tele van élettel. Minden sarkában külön történet zajlik, amely magához vonzza a néző figyelmét. A mimikai és gesztusbeli lehetőségek tökéletes birtoklása különösen azért tűnik szembe, mert a nézők többsége a fejhallgatón át érkező szimultántolmácsolásra szorul – s itt kell megemlíteni a fordítást, amely visszafogott, nem erőszakolja rá magát a hallgatóra s nem esik abba a hibába, hogy megpróbálja az érzelmeket közvetíteni.” (Tagblatt der Stadt Zürich)

Az előadást itt nézheti meg

(Via szinhaz.org)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X