Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Novemberben mutatják be Beethoven X. szimfóniáját

Novemberben mutatják be Beethoven X. szimfóniáját

Még mielőtt olvasóink levelekkel és kommentekkel árasztanának el bennünket: tudjuk, hogy a X. szimfónia nem létezik. A fennmaradt töredékekből azonban mesterséges intelligencia segítégével, egy telekommunikációs cég munkatársai, a salzburgi Karajan Intézet zenetudósai, valamint zeneszerzők és Robert Levin zongoraművész közreműködésével próbálták megkomponálni a művet.

- hirdetés -

A IX. szimfónia 1824-es befejezése után Beethoven leginkább vonósnégyesein dolgozott, de leveleiben van arra utalás, hogy újabb szimfóniát is elkezdett. Az akkoriban készült, nem is biztosan ehhez a tervezett műhöz kapcsolódó feljegyzésekből, témavázlatokból 1988-ban Barry Cooper állította össze a feltételezett szimfónia 1. tételét, arra hivatkozva, hogy ebből 250 ütemnyit megtalált. Még ebben az évben előadták a művet a Királyi Filharmóniai Társaságban, és a mű a Londoni Szimfonikus Zenekar előadásában lemezen is megjelent.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
7500 fős szimfonikus zenekar játszotta Beethoven Kilencedikjét

Az  X. szimfóniához a muzikológusok és az informatikusok a jegyzetek mellett Beethoven más műveit is felhasználták: azokat egy algoritmus elemezte, és a zeneszerzőre jellemző megoldásokat, hangzásokat az új szimfóniában is felfedezhetik. A premiert idén áprilisra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt ezt novemberre kellett halasztani. A bonni koncerten két, összesen 25 perc hosszúságú tételt játszik el a Beethoven Zenekar Dirk Kaftan vezényletével.

(Klassik.com)

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.