Papageno Radio
Intermezzo Otthoni tanuláshoz ajánljuk: Miért fontos Arany János színművészeinknek?

Otthoni tanuláshoz ajánljuk: Miért fontos Arany János színművészeinknek?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fesztbaum Béla színművész szerint „Arany több, mint kultúrkincs”, Gál Tamás pedig úgy fogalmazott:  „Egy élet is kevés Aranyt megismerni”, és erre mi sem vállakozhatunk. Arra viszont igen, hogy az életmű és a személyiség fontos és/vagy érdekes momentumokat emeljük ki jeles művészek személyes vallomásai által.


Rátóti Zoltán személyisége miatt is közel érzi magához Arany Jánost: Arany személyiségjegyei közül a sok-sok kételkedést emelném ki: helyes-e, amit az ember csinál? Ilyen szempontból rokonnak érzem magam vele, de valójában ő akkora klasszikus, hogy eddig soha nem gondolkodtam el azon, lehet-e bennünk valami közös. A költészete pedig a fantasztikus nyelvi bravúr miatt vonz. Milyen csodálatosan tudott magyarul, micsoda szókinccsel rendelkezett – szerintem a kortárs írók szókincsét is kenterbe veri. És persze fontos a zeneiség is, amit Arany létrehozott. A versei könnyen tanulhatók, mert a rímek, a lendület és a zene beleivódik az ember fülébe.”

Ide kapcsolódik:
A humor, ami feloldja a bánatot

Kubik Anna is a legnagyobb magyar költőnek tartja Aranyt, és emberi vonásai is mélyen megérintették: „Lenyűgöző a műfaji sokoldalúsága, a nyelvi és témagazdagsága! Annyi mindent köszönhetünk neki a balladákon át a lefordított Shakespeare-drámákig. Népköltészetünket tiszta forrásként élesztette újjá verseiben, igazi családi költő, akinek az életművéből minden életkorban találunk megfelelő verset. A személyisége különösen közel áll hozzám: magánéletéről kevéssé kitárulkozó, szemérmes ember volt, finom, derűs humorral megáldva, s élete végéig hiteles maradt.”

Láng Annamária számára az Ágnes asszony című ballada különleges jelentőséggel bír. „A balladai homály ez esetben magát a gyilkosság elkövetésének módját, indítékait fedi, magát a nagy eseményt. De Aranyt nem is ez érdekli, hanem a bűn és bűnhődés témaköre. Ezen vezet minket végig, és előadóként én is ezt tartottam feladatomnak: megmutatni azt a szívszaggató reménytelenséget, mely a visszafordíthatatlanságból ered. Ágnes asszony esetében ez a totális magány és befeléfordulás gesztusában mutatkozik meg. Őrülete mániás, élete egyetlen gesztusra korlátozódik, ami a még mindig piszkosnak hitt, bűnjelet hordozó lepedőnek a mosása szakadatlan. Előadóként váltogatom a nézőpontokat, de a repetitívan visszatérő sóhajok mindig Ágnes asszony sóhajai az én felfogásomban.”

Ide kapcsolódik:
Arany János mint zeneszerző

Orosz Ákos különleges nézőpontot javasol a balladákhoz: „Mindig azt éreztem, olyanok, mint a filmforgatókönyvek, mert annyira képiek, annyira sok váratlan fordulatot tartalmaznak. Ezért egyáltalán nem lepett meg, hogy ennyire alkalmasak a színpadra.”

A Magyar Művészeti Akadémia Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából nagyszabású projektet indított, amelynek célja, hogy a költő jelentős művei ingyenesen, mindenki számára elérhetők legyenek az interneten hangzóanyag formájában. A kezdeményezés nemcsak a költőnek állít emléket, az Arany-életmű jeles darabjai kiemelkedő színművészeink előadásában hangoznak fel, így egyfajta színművészi korlenyomatként is szolgál. Ismerje meg a színművészeket, akik a verseket, leveleket tolmácsolják!

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X