Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Szomorú szemű, rekedt hangú operarajongó – Al  Pacinót köszöntjük

Szomorú szemű, rekedt hangú operarajongó – Al  Pacinót köszöntjük

2020. április 25-én ünnepli 80. születésnapját Al Pacino Oscar-díjas amerikai színész, aki pályafutása során maffiózókat, csavargókat, gyilkosokat, nyugállományú vak katonatisztet, könyörtelen kaszinótulajdonost, III. Richárdot, Heródes királyt, sőt még magát az ördögöt is megelevenítette.

- hirdetés -

Alfredo James Pacino Harlemben letelepedett szicíliai bevándorlók családjában született. Háromévesen már nagyszülei előtt „lépett fel”, s ettől fogva kihasznált minden szereplési lehetőséget, de a művészeti főiskoláról 17 évesen eltanácsolták. A következő tíz évben szó szerint nyomorgott, volt jegyszedő, portás, küldönc, újságkihordó, miközben off-off Broadway produkciókban „edződött”. Csak 1966-ban jött egyenesbe, amikor felvették Lee Strasberg híres színészi stúdiójába, három évvel később már a színházi Oscarnak nevezett Tony-díj tulajdonosának mondhatta magát.

- hirdetés -

1969-ben állt először a kamera elé, de az áttörésre 1972-ig várnia kellett. Francis Ford Coppola ekkor osztotta rá A Keresztapa egyik főszerepét, és a fiatal színész a kritika szerint semmivel sem maradt el Marlon Brando mögött. A Serpico című, valós eseményeket feldolgozó filmben egy korrupció ellen küzdő rendőrt alakított 1973-ban. A Keresztapa második részében a család donjává „felemelkedő” Michael Corleonét, a Kánikulai délutánban homoszexuális bankrablót formált meg. E filmekért 1972 és 1975 között minden évben jelölték az Oscar-díjra, de a gáláról mindannyiszor üres kézzel távozott.

A hetvenes évek végén számos kommersz filmben vállalt szerepet, üdítő kivétel csak A sebhelyes arcú volt, a Brian De Palma által rendezett maffiatörténetet pályafutása egyik kedvencének tartja. Ekkoriban inkább a színházban remekelt, szavai szerint mindig is jobban szeretett a világot jelentő deszkákon állni. 1977-ben ismét megkapta a Tony-díjat, a kritika áradozott III. Richárd alakításáról is. (Két évtizeddel később írója, rendezője, főszereplője és producere volt egy személyben a Shakespeare-dráma nyomán készült Richard nyomában című filmnek.)

A régi Pacino 1989-ben a Szerelem tengere című thrillerrel „támadt fel”, ezt követte A Keresztapa harmadik része, ezután a Dick Tracy című gengszter-paródiában komédiázott felszabadultan, ezért az alakításáért hatodszor jelölték Oscar-díjra. A kitüntetést végül 1992-ben kapta meg, a számára valóságos jutalomjátékot jelentő vak ezredes szerepéért az Egy asszony illata című filmben. Érdekesség, hogy ugyanabban az évben a Glengarry Glen Ross című drámában a legjobb mellékszereplő kategóriában is jelölték a legrangosabb hollywoodi kitüntetésre.

Emlékezetes alakítást nyújtott a romantikus Krumplirózsában, a Carlito útja című krimiben, Az ördög ügyvédje című thrillerben is. A Szemtől szemben című akciófilmben volt először látható együtt a vásznon a másik nagy olasz-amerikai sztárral, Robert De Niróval. Az elmúlt másfél évtizedben készítette A bennfentes, a Minden héten háború, a Beavatás című filmeket, s feltűnt a népszerű Ocean’s-trilógia harmadik részében is.

A hetvenen túl is tevékeny Pacino ezután megszemélyesítette a gyógyíthatatlan betegeit eutanáziához segítő, Amerikában Dr. Halálnak nevezett Jack Kevorkiant, s eljátszotta a gyilkosság miatt elítélt híres zenei producert, Phil Sectort is. Az Angyalok Amerikában című televíziós sorozatban nyújtott alakítását több díjjal honorálták. A színpadon Shakespeare A velencei kalmárjának címszerepében aratott sikert, Oscar Wilde Salome című darabjában Herodes királyt játszotta, s a hírek szerint ősszel visszatér a Broadwayre, egy kifejezetten neki írt darabbal, a filmvásznon pedig Lear király bőrébe bújik.

A nagy operarajongó hírében álló, szomorú szemű és rekedt hangú színész sokszor választott rosszul, hiszen egyebek közt a Csillagok háborúja, a Kramer kontra Kramer, az Apokalipszis most főszerepét is visszautasította. Varázsának kevés partnernője tudott ellenállni, s bár soha nem nősült meg, hosszú kapcsolata volt Diane Keatonnal, s ikrei születtek Beverly D’Angelótól.

 

Al Pacino alakításaira a spontaneitás, az improvizációs képesség, az erős gesztikulálás és az érzelmi telítettség jellemző. Kiváló komédiásként és bűnügyi filmekben is, függetlenül attól, hogy a rabló-pandúr játszma melyik oldalán áll: volt már tiszta lelkű rendőr, de gyilkos, sőt az ördög maga is. Az Oscar-díj mellett átvehette az „életmű Arany Glóbusznak” számító Cecil B. DeMille-díjat, s a televíziós Oscarnak nevezett Emmy-díjat is, így azon kevesek egyike, aki az Oscar-, a Golden Globe-, a Tony- és az Emmy-díjnak is büszke birtokosa. Megkapta az Amerikai Filmintézet (AFI) életműdíját is, tavaly az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia (AAAS) tagjává választották. Egy nyilatkozata szerint legjobb tippje, amellyel a színészetről szolgálhat: „Tanuld meg a szöveged, és hogy hogyan kell elmondani, és aztán ismételd”.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.