Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo 150 éve született Alekszandr Benois festőművész, aki megismertette a világgal az orosz...

150 éve született Alekszandr Benois festőművész, aki megismertette a világgal az orosz balettet

Alekszandr Nyikolajevics Benois festő, díszlettervező és műkritikus, a „Művészet világa” csoport ideológusa Szentpéterváron született 1870. május 3-án, és Párizsban hunyt el 1960. február 9-én.

- hirdetés -

Művészcsaládban született, apja, Nyikolaj Leontyejevics Benois (1813–1898) és bátyja, Leontyin Nyikolajevics Benois (1856–1928) építészek voltak. Alekszandr Benois a Szentpétervári Művészeti Akadémián tanult, emellett pedig jogot is hallgatott.

- hirdetés -

Később a művészelemélet, a művészettörténet és a művészetkritika lett az ő igazi szakterülete. 1896-98 és 1905-1907 közt Párizsban alkotott, itt ismerkedett meg az ekkor már idős Pavel Tretyjakovval.

Szergej Pavlovics Gyagilev és Leon Szamojlovics Bakszt társaságában alapította 1898-ban a Művészetek világa csoportot, végül mindhármukat leginkább az orosz balett szeretete tartotta össze, ennek jegyében szerkesztették a Művészet világa (Мир искусства) című művészeti folyóiratukat.

A. Ny. Benois: Jelmez Stravinsky Petruskájához

Benois sokat tett az orosz balettért díszleteivel, jelmezeivel, munkássága a fiatalokra is nagy hatással volt. Memoárjában nem egyszer írja, hogy számára a színház testesíti meg a művészet lényegét, éppen ezért festményeit is ez a felfogás határozza meg. 1926 után nem tért vissza egykori hazájába, az akkor már Szovjet-Oroszországba, munkásságát Párizsban folytatta.

A. Ny. Benois: Díszlet Stravinsky Petruskájához

A legendás párizsi Orosz Szezonok egyik legjelentősebb díszlettervezője volt, de számot könny, köztük Puskin-kötetek illusztrációja fűződik a nevéhez. A 20. század elején világszínvonalra emelkedett orosz balettről gazdagon illusztrált monográfiát írt, több nyelvre lefordították.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X