Papageno Radio
Intermezzo A Modern Art Orchestra hangokkal modellezi a járvány terjedését

A Modern Art Orchestra hangokkal modellezi a járvány terjedését

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fekete-Kovács Kornél, a MAO vezetőjének Art Of Virus elnevezésű kezdeményezése azt szeretné megmutatni a zenén keresztül, hogyan is terjedhet egy járvány emberről emberre.

„Egyszer csak jött a sugallat, hogy: vírus. Árasszuk el a világhálót egy olyan vírussal, ami az embereket művészettel, zenével fertőzi. Ez az Art Of Virus nevet kapta. Kitaláltam egy kilenc hangból álló dallamot, (ami valójában csak hat, mert három ismétlődés van benne), ezt elküldtem tíz zeneszerzőnek szerte a világban, akiket arra kértem, hogy ebből a dallamból fogalmazzanak meg egy saját magukra jellemző zenét viszonylag tömören, majd tegyenek hozzá egy olyan dallamot, ami viszont a sajátjuk. És az így elkészült két tételes darabot küldjék el még két zeneszerzőnek, akiket hasonló instrukciókkal lássanak el” – magyarázza a projekt lényegét az ötletgazda – avagy vírusgazda 🙂 –, Fekete-Kovács Kornél a BMC vele készített interjújában.

„A trombitaművész-zeneszerző Foundations című műve éppen a koronavírus megjelenésének idején került nyomdába, hogy majd lemez formát öltsön a BMC Records gondozásában, a vírushelyzet miatt azonban a lemezbemutató koncert őszre tolódik” – olvasható szintén a BMC oldalán.

Fekete-Kovács Kornél kilenc hangja tehát terjed és mindig újabb átalakulásokon megy át. A tíz felkért szerző a következő: Eötvös Péter (HU), Mike Garson (USA), Kuba Stankiewic (PL), Brian Charette (USA), Tony Grey (USA), Cseke Gábor (HU), Bacsó Kristóf (HU), Ávéd János (HU), Korb Attila (HU) és Subicz Gábor (HU).

Lássuk, hogy áll most az Art Of Virus-helyzet a számára készített honlapon.

„A tervek szerint június 5-én megnézzük, hogy az addig eltelt 5 hét alatt ki, mit alkotott. És mindeközben a Modern Art Orchestrával följátsszuk a kottán beérkező darabokat, és ezeket az előbb említett oldalon, illetve az Art Of Virus YouTube-csatornáján publikáljuk. Majd pedig, amikor lezárjuk ezt a platformot, a tíz ág képviselőivel elkezdünk válogatni a megszületett darabokból, és ebből a tíz tételből megpróbálunk majd egy nagy művet komponálni” – mondta a projekt jövőjéről a BMC-nek Fekete-Kovács Kornél.

(Via BMC)

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X