Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Elhunyt Fülöp Attila operaénekes

Elhunyt Fülöp Attila operaénekes

Az életének 78. évében elhunyt énekes 1942. július 2-án született Szombathelyen.

- hirdetés -

Az Magyar Állami Operaház egykori magánénekese, művészeti titkára és ügyvezető igazgatója 1942-ben, evangélikus lelkész családba született Szombathelyen. Tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte, ahol 1966-ban villamosmérnökként diplomázott. Első munkahelye a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat volt, ahol hangmérnökként dolgozott, ezzel párhuzamosan 1965-től magánúton tanult énekelni. 1971-ben ösztöndíjasként került az Operához, majd egy évvel később magánénekes lett.

- hirdetés -

A Bánk bán Ottójaként debütált, nem sokkal később énekelte Tamino szerepét A varázsfuvolában és A sevillai borbély Almaviva grófját, majd a Hunyadi Lászlóban V. Lászlót, A Rajna kincsében Frohot és később Mimét. Három évtizedes színpadi karrierje során több tucat emlékezestes lírai és karaktertenor-alakítás kötődik nevéhez. Rendkívüli muzikalitásával és jellemábrázoló képességével minden feladatot megoldott, repertoárja a preklasszikus szerepektől a kortársakig terjedt.

Magánénekesi karrierje mellett előbb szakszervezeti vezetőként tevékenykedett, majd Szinetár Miklós igazgatása alatt, 1996-tól az Opera főtitkára, 2003 és 2005 között ügyvezető igazgatója lett. Ragyogó diplomáciai érzékkel oldotta meg a legkényesebb ügyeket is. Vitalitása a legutóbbi hónapokban sem hagyta cserben, a közelmúltban még az Budapesti Operabarátok Egyesületének klubdélutánjait vezette, éppen olyan felkészültséggel, lelkesedéssel és humorral, mint korábbi feladatai esetében.

Szinetár Miklós így búcsúzott tőle:

„Az Operaház Pantheonjában a leghasznosabbak és a legfontosabbak között a helye.
Nagyon okos,nagyon művelt,nagyon szellemes ember aki mindent tudott az Operáról.
És nagyon jó és hű barát!!!
Gyászolom!”

Legfontosabb szerepei: Mime (Wagner: A Rajna kincse); Almaviva (Rossini: A szevillai borbély); Bolond (Muszorgszkij: Borisz Godunov).

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.