Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Fried Péter 60 éves

Fried Péter 60 éves

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Fried Péter basszista, 1960. május 3-án született Ózdon.

- hirdetés -

Tanulmányait 1980-1987 között végezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A Zeneakadémia elvégzése után rögtön az Operaház magánénekese lett, majd oratórium- és hangversenyénekesként is ismertté vált.

Széles repertoárján hangfajának olyan jellegzetes szerepei találhatók, mint Bartolo (Figaro házassága), Ozmin (Szöktetés a szerájból), Collin (Bohémélet), Sparafuccile (Rigoletto), Klingsor (Parsifal) vagy A kékszakállú herceg várának címszerepe.

Gyakran játszik kortárs darabokban. Jelentős sikerrel szerepelt a lyoni Operában Eötvös Péter Három nővér című operájának bemutatóján Szoljonij szerepében. A magyar zeneszerzők közül Balassa Sándor, Decsényi János, Durkó Zsolt, Fekete Gyula, Jeney Zoltán, Ligeti György és Madarász Iván, valamint Szokolay Sándor műveinek ősbemutatóit tévés-, valamint rádió- és lemezfelvételeken szólaltatta meg.

Fried Péter koncertjei közel félszáz alkalommal jutottak el milliókhoz az élő rádió- és tv-közvetítések révén. Fellépett Barbican Centerben, a Royal Albert Hallban, a brüsszeli BOZAR-ban, a Salle Pleyelben, de az Accademia di Santa Cecilia Auditoriumában is.

Művészetét 1992-ben Bartók–Pásztory-díjjal, 1996, 1998, és 2002-ben ARTISJUS előadói díjjal, 2002-ben Bencze Miklós emlékdíjjal, 2004-ben pedig Liszt Ferenc-díjjal ismerték el.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X