Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Hogyan tovább Karinthy Színház?

Hogyan tovább Karinthy Színház?

Az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásáról megjelent döntési lista szerint a Magyar Teátrumi Társaság Közhasznú Egyesület ingatlanvásárlás támogatására nyert 300 millió forintot a Duna Művészegyütessel összefüggésben és 300 milliót a Karinthy Színházzal összefüggésben.

- hirdetés -

A hírre Földes Eszter, a Karinthy Színház korábbi művészeti vezetője közösségi oldalán reagált. Mint írja: „eldőlt a Karinthy Színház sorsa a tegnapi napon nyilvánosságra került információk szerint. A Vidnyánszky Attila által vezetett Magyar Teátrumi Társaságnak engedi át Karinthy Vera, édesapja, Karinthy Márton életművét, a Karinthy Színházat. Hivatalos információk szerint ingatlanvásárlás támogatásra kapott 300 millió forintot az MTT a Karinthy Színházzal összefüggésben.”

- hirdetés -

Földes Eszter még március végén jelentette be, hogy távozik a Karinthy Színház művészeti vezetői posztjáról. Akkor ezt írta: „Mindenki nyitott szívvel fogadta a kezdeményezést, miszerint Karinthy Márton örökségét, a Karinthy Színházat, az állam gondozza és ápolja tovább. Ennek azonban volt egy kompromisszumos kitétele. Ez pedig az én személyem. Egy tapasztaltabb embert helyeznének a helyemre, ezzel is még nagyobb biztonságot nyújtva a Karinthy Színház jövőjének. A hármas ügyvezetés két tagja hozott egy döntést, amiből a harmadik felet valamilyen okból kizárták.”

Karinthy Márton lánya, Karinthy Vera közleményben reagált a távozásra, miszerint a jelenleg is folynak a tárgyalások a színház jövőjéről.

Ide kapcsolódik:
Kerekes-Katz Petra is megszólalt Földes Eszter távozása ügyében

Karinthy Vera az előadó-művészeti szervezetek többlettámogatásáról megjelent döntési listát és a jelenlegi helyzetet így kommentálta lapunknak:

„Kétségtelen, hogy felmerült annak a lehetősége, hogy a Karinthy Színházat üzemeltető gazdasági társaság tulajdonát megszerezné a Magyar Teátrumi Társaság, mert mindenki által elfogadottan ez jelentené az egyetlen módját annak, hogy a Színház tovább működjön, az ott dolgozók a munkahelyüket megőrizhessék, és fennmaradhasson a színház édesapám által megteremtett szellemisége is.

A gazdasági társaság azonban nem kizárólag az enyém, ugyanakkor még el sem kezdődtek az érdemi tárgyalások a gazdasági társaság üzletrészeinek megvásárlásáról. Ennek ugyanis feltétele, hogy a vevő megismerje a gazdasági társaság pénzügyi és jogi helyzetét, vagyis átvilágítsa azt. Erre pedig eddig még nem került sor.

Sajnálom, hogy egyesek hamis információkkal kötik le a sajtó figyelmét. Ugyanakkor magam is örvendetesnek tartom a színház jövőjét megalapozó támogatás megítélését, amely azt tükrözi, hogy az Állam is fontosnak tartja azt a nemzeti kulturális értéket, amelyet édesapám hozott létre a színház létrehozásával, igazgatásával.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.