Papageno Radio
Intermezzo Így járulhatott hozzá Bach anatómiája zenei sikereihez

Így járulhatott hozzá Bach anatómiája zenei sikereihez

A zenei zsenialitás egy igen kiterjedt fogalom, és sok dolog együttállása kell hozz, minden bizonnyal. A kutatók szerint Johann Sebastian Bach esetében egy anatómiai „adomány” is hozzájárult a művész különleges virtuozitásához.

Andreas Otte anatómus és zenész egy német tudományos folyóiratban közzétett tanulmányában azt írja le, hogy Bach kivételesen nagy távolságokat tudott átfogni a kezeivel a csembaló és az orgona billentyűzetén. A fotó alapján, amelyen a tudósok szerint Bach csontváza látható, Otte kiszámította, hogy Bach kézmérete megközelítőleg 22 cm a csuklótól az ujjbegyekig mérve, mellyel – az ujjakat szélesre nyitva – a hüvelykujjtól a kisujjig kb. 26 cm-t tudott átfogni. Ezzel a számítással Otte arra jutott, hogy Bach 12 fehér billentyűt ért át. Ez azért elég ritka még manapság is, pedig az emberek többnyire nagyobb testméretekkel rendelkeznek, mint Bach idejében.

Ide kapcsolódik:
Kalapács alá kerül Bach Máté-passiójának két részlete

„Nem tudjuk pontosan megítélni, mennyire relevánsak a kézméretek a művészi kifejezésmód szempontjából” – mondja Otte, aki ragaszkodik ahhoz, hogy kutatását semmiképp ne úgy értelmezzék, hogy Bach zeneisége csupán ezen az adottságon múlt volna, mivel az felérne egy szentségtöréssel.

(Via National Geographic)

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

Promóció

X
X