Papageno Radio
Intermezzo Így járulhatott hozzá Bach anatómiája zenei sikereihez

Így járulhatott hozzá Bach anatómiája zenei sikereihez

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A zenei zsenialitás egy igen kiterjedt fogalom, és sok dolog együttállása kell hozz, minden bizonnyal. A kutatók szerint Johann Sebastian Bach esetében egy anatómiai „adomány” is hozzájárult a művész különleges virtuozitásához.

Andreas Otte anatómus és zenész egy német tudományos folyóiratban közzétett tanulmányában azt írja le, hogy Bach kivételesen nagy távolságokat tudott átfogni a kezeivel a csembaló és az orgona billentyűzetén. A fotó alapján, amelyen a tudósok szerint Bach csontváza látható, Otte kiszámította, hogy Bach kézmérete megközelítőleg 22 cm a csuklótól az ujjbegyekig mérve, mellyel – az ujjakat szélesre nyitva – a hüvelykujjtól a kisujjig kb. 26 cm-t tudott átfogni. Ezzel a számítással Otte arra jutott, hogy Bach 12 fehér billentyűt ért át. Ez azért elég ritka még manapság is, pedig az emberek többnyire nagyobb testméretekkel rendelkeznek, mint Bach idejében.

Ide kapcsolódik:
Kalapács alá kerül Bach Máté-passiójának két részlete

„Nem tudjuk pontosan megítélni, mennyire relevánsak a kézméretek a művészi kifejezésmód szempontjából” – mondja Otte, aki ragaszkodik ahhoz, hogy kutatását semmiképp ne úgy értelmezzék, hogy Bach zeneisége csupán ezen az adottságon múlt volna, mivel az felérne egy szentségtöréssel.

(Via National Geographic)

Promóció

X
X