Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin Lackfi János: „A fia­talokhoz a mai világ ismeretével kell szólni”

Lackfi János: „A fia­talokhoz a mai világ ismeretével kell szólni”

„Diligenter frequentáltam / Iskoláim egykoron, / Secundába ponált mégis / Sok szamár professorom” — írja Petőfi Sándor Deákpályám című versében. Lackfi János szerint ma így kezdődne Petőfi verse: „Sziriöszli kimaxoltam iskoláim egykor én”. Végülis, ha jobban megnézzük, nincs is sok különbség. Bár másképp beszélünk, mint száznyolcvan évvel ezelőtt, mondanivalónk minden korban ugyanaz.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

A maga idejében Petőfi volt az egyik legnagyobb influenszer, szegény Csokonai pedig annyira lúzer volt a csajozás terén, hogy a kulacsához írt rajongó dalt. Ilyen formában máris közelebb kerülhetnek a kamaszokhoz ezek a régi, de ma is értékes mondanivaló­val bíró szerzők.

Lackfi János szerint a fia­talokhoz a „mai világ ismeretével kell szólni” és felkelteni érdeklődésüket.

- hirdetés -

Mert ha beszélünk Babits abszolút botfüléről vagy Weöres gyilkosan „nyugdíjas óvodás” humoráról, rögtön nem olyan kényelmetlen figurák. „Ha a »Befordultam a konyhára« mellé odakerül a »Beugrottam a fitneszbe«, ha elhangzik a »Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta«, vagy ha szó esik a »dinófejű nagyúrról«, az eredeti szövegekhez való viszonyuk is rögtön más lesz. Ugyanígy közel lehet hozni egyes versformákat, nyelvi sajátosságokat, régi élethelyzeteket. Egyáltalán, közösen kitalálni, mitől vers egy vers, mitől nem az” – mondja Lackfi János, aki tizenhét évnyi egyetemi tanítás után érti és érzi, hogyan lehet érdeklődést ébreszte­ni egy-egy avíttnak tűnő szöveg iránt.

Nem arról van szó, hogy lefordítom diáknyelvre vagy mai szlengre a régi dolgokat.

Ő a nyelv játékosságát, valamint a költé­szet univerzális mondanivalóját szeretné ezekkel a helyzetgyakorlatokkal bemutat­ni. „A költői témák minden korban ugyanazok: szerelem, halál, haza, Isten, társadalom, történelem, művészet, és ezek ugyanúgy érdeklik a mai fiatalokat, mint a mindenkoriakat. Ha sikerül érthetően szólni hozzájuk ezekről, nyert ügyünk van.”

Ide kapcsolódik:
Lackfi János: „A zene mindenkié, szóval az enyém is"

Sok tizenéves azért is zárkózik el a régi művektől, mert azok nyelvét egyszerűen nem érti. Lackfi János szerint a dolog nyit­ija, hogy kalandos, közös rejtvényfejtésre kell hívni a diákokat: „Ha igazán meg vagyok győződve arról, hogy egy étel jó, akkor a szomszédot is meg tudom győzni róla, akár autószerelő, akár agysebész. Egyszerűen megfőzöm és megkóstoltatom.”

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.