Papageno Radio
Intermezzo László Miklós, Hollywood egyik magyar sikerszerzője

László Miklós, Hollywood egyik magyar sikerszerzője

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

László Miklós 1903. május 20-án született Budapesten, és és 1973. április 19-én hunyt el New Yorkban. Színészként végzett, író lett belőle. Budapest, Bécs, Prága, Párizs, New York és Hollywood is ünnepelte őt.

Miután 1924-ben elvégezte a színiakadémiát. Először a Belvárosi Színház szerződtette, de játszott a Renaissance Színház, a Kis Komédia, a Víg-, az Andrássy Úti és a Magyar Színház, valamint a Terézkörúti Színpad előaásaiban is.

Színpadi szerzőként 1926-ban az Apolló Kabaréban mutatkozott be. Életműve leginkább bohózatokból, burleszk jellegű tréfákból, mulatságos jelenetekből, szkeccsekből, zenés epizódokból áll, de foglakozott írt drámákat – A legboldogobb emberért megkapta a Magyar Királyi Akadémia irodalmi díját – és filmforgatókönyvet is. 1937-ben (más források szerint 1938-ban) távozott az Egyesült Államokba, New Yorkban 1940-ben megalapította a Fészek Színházat.

Ide kapcsolódik:
7. ablak: Parfőmillatú szerelem

Legismertebb darabja az Illatszertár, amit 1937-ben mutattak be a Vígszínház Kamaraszínházában Kabos Gyula, Sulyok Mária és Ráday Imre főszereplésével, és Hollywoodba is eljutott: a Lubitsch Ernő rendezte Saroküzlet (The Shop Around The Corner, 1940), A jó kis nyarak (In the Good Old Summertime, 1949) és A szerelem hálójában (You’ve Got Mail, 1998) című filmekben is mind László Miklós alapötletét használták fel. A 60-as években Broadway-musical is született belőle She Loves Me címmel, olyan szerzőktől, mint Joe Masteroff, Jerry Bock és Sheldon Harnick.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X