Papageno Radio
- hirdetés -
Intermezzo Mégsem annyira fertőzésveszélyesek a szimfonikus zenekarok?

Mégsem annyira fertőzésveszélyesek a szimfonikus zenekarok?

A távolságtartás kérdése az egyik leggyakoribb, ami a korlátozások feloldása után előkerül a kulturális életben is: megmutattuk, milyen – sok esetben betarthatatlan – szabállyal állt elő egy német biztosító. A Bécsi Filharmonikusoknál ezzel szemben a gyakorlatban kipróbált, mérésekkel alátámasztott választ keresnek.

- hirdetés -

Azt mérték meg a zenészek orrára tett eszközzel, illetve fotók segítségével, hogy egy zenész által kilélegzett levegő meddig terjed, mi az a távolság, ameddig érzékelhető. A nyugalmi és a játék közbeni értékeket rögzítették. Az eredmény:

az eddigi véleményekhez képest jóval kisebb a fertőzésveszély.

- hirdetés -

A két leggyakrabban előkerülő hangszercsoport a vonósoké és a fúvósoké. A vonósoknál a nyugalmi és a játék közbeni állapot nem mutatott különbséget. A fúvósok esetében sem volt nagyobb a terjedés távolsága, de a játék közben kilélegzett levegő – értelemszerűen – turbulensebb volt, mint nyugalmi állapotban. Kizárólag a fuvolistáknál találtak nagyobb különbséget, de az előzetes várakozásokhoz képest az is jóval kisebb értéket, mindössze 75 centimétert mutatott.

Ide kapcsolódik:
Újraindul az oktatás a bécsi zeneiskolákban

A Bécsi Filharmonikusok vezetőségének tagja, Daniel Froschauer a kísérlet után úgy fogalmazott, nincsenek életveszélynek kitéve a zenekari zenészek, a fertőzés a pultban gyakorlatilag lehetetlen, ezért a zenekari árokba biztosan nem fognak plexi elválasztókat beépíteni, ha júniustól újraindul náluk a munka.

(Klassik.com)

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.