Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Müpa magazin Művészet határok nélkül - A londoni Barbican Centre története

Művészet határok nélkül – A londoni Barbican Centre története

Négyezer programja volt az előző évadban a londoni Barbican Művészeti Központnak, mely a kétezer fős koncerttermen kívül még két színházteremben, két galériában, három moziban és egy könyvtárban fogadta több mint egymillió látogatóját.

A cikk eredetileg a Müpa Magazinban jelent meg.

- hirdetés -

Az 1982-­ben megnyílt központtól függetlenül, de szintén a Barbican komplexumban működik még a Guildhall Zene­ és Drámaiskola is, és a 40. évforduló közeledtével a két – egyébként is szorosan együttműködő – intézmény most közösen dolgozik egy átfogó építészeti és előadó­művészeti archívum kialakításán. Az archí­vum a Barbican negyed történetét dolgozza majd fel: korabeli ter­vek segítségével mutatja be a merész építészeti elképzelések megvalósításának folyamatát, illetve műsorfüzeteket, hang­ és képfelvételeket felsorakoztatva idézi fel negyven év előadó­ és képzőművészeti programjait.

- hirdetés -

Közzétette: Barbican Centre – 2017. június 15., csütörtök

A Barbican komplexum a hatalmas tömegérzetet közvetítő, a funk­cionális és technikai részleteket építészeti látványelemként hasz­náló, sokszor ambivalens érzéseket, mégis lenyűgöző hatást keltő brutalista építészet egyik jellegzetes képviselője, amely a City — London történelmi városrésze, jelenleg a világ egyik legnagyobb üzleti és pénzügyi központja — határán épült fel egy olyan terüle­ten, amely súlyos károkat szenvedett a 2. világháború alatti bom­bázásokban. (A negyed egyébként az egykori nyüzsgő kereskedelmi központ, a Cripplegate egyik utcájáról kapta a nevét.) Az újjáépítési program közel három évtizeden át tartott, a művészeti központ tervei a hetvenes években születtek meg. Mivel csak korlátozott terület állt rendelkezésre, a teret függőlegesen tágították: húsz­ méteres mélységig ástak a földbe, így az épület jelentős része a színpadszint alá került, tervezői olyan hatalmas hajótesthez hason­lították, melynek nagyobbik fele a víz alatt található.

Barbican Centre – forrás: Müpa magazin

A Barbican Központ – negyven év tapasztalataival a háta mögött – világosan körülhatárolt értékek és jól megfogalmazott célok men­tén tervezi programjait, inspiráló művészeti élményekkel, illetve az első találkozástól a magas szintű képzésig ívelő oktatási és be­avató programokkal csábít új és új közönséget, és biztat a művé­szet felfedezésére és szeretetére.

A művészet határok nélkülisé­gét vallják és hirdetik,

ennek jegyében kiemelkedő alkotókkal dolgoznak együtt egy innovatív, a művészeti formák határait átlépő program létrehozása érdekében. Ünneplik a ma művészeit, de be­fektetnek a jövőbe is, támogatják izgalmas, új tehetségek fejlődé­sét és segítik őket karrierjük kezdetén. „Pit Party” elnevezésű pro­jektjeik („The Pit” a kisebbik színházterem neve) keretében például egy­egy kurátorként felkért alkotó, producer vagy intézmény által meghívott művészeknek biztosítanak fellépési lehetőséget, vala­mint nyugodt körülményeket a közönséggel való találkozásra, beszélgetésre. Az Open Lab programok is hasonló célt szolgálnak: a legkülönbözőbb háttérrel rendelkező, kreatív színházi és táncos tehetségek új közönséget célzó, úttörő ötleteit támogatják meg­születésüktől a megvalósításig, ezzel segítve őket, hogy karrierjük következő szakaszába léphessenek. A támogatás a The Pit és a hozzá tartozó technikai felszerelés használatán, illetve a produkciókban fellépők honoráriumán kívül képzési és kapcsolatépítési lehetőségeket is magában foglal.

Fotó: facebook.com/BarbicanCentre

A nagyobbik színházterem, a Barbican Theatre viszont már egy pa­tinás társulat, a Royal Shakespeare Company otthona, bár termé­szetesen helyt ad más színházi és táncprodukcióknak is. A ház má­sik rezidens együttese a Londoni Szimfonikusok, de szoros szálakkal kötődik a Barbican Központhoz a BBC Szimfonikus Zene­kara, az Academy of Ancient Music és a Britten Sinfonia is. Külföldi zenekari partnerként gyakori vendég a Los Angeles­i Filharmoni­kusok, a Jazz at Lincoln Center Orchestra, illetve az Ausztrál Kamarazenekar, rajtuk kívül pedig természetesen a világ legjobb együt­tesei és szólistái lépnek fel rendszeresen.

A Barbican vizuális művészeti kínálata is rendkívül gazdag, felöleli a képzőművészet különböző ágait, az építészetet, a dizájnt, a di­vatot, a fotográfiát és a filmet is. Számos kiállításuk foglalkozik a tudományágak, korszakok és kultúrák közötti kapcsolatok vizsgálatával, a The Curve galéria pedig azon kevesek közé tartozik Londonban, melyek új művek rendelésére is áldoznak. A filmprog­ramok keretében nemcsak a legújabb nemzetközi filmsikerek lát­hatók, teret kapnak fiatal alkotók és független rendezők is, illetve kiemelt szerepük van előadó­művészeti produkciók közvetítésé­nek is.

A „határtalanság” pedig nemcsak az alkotók­, közreműködők, a re­pertoár, a műfajok és a – 103 különböző országból érkező – látoga­tók tekintetében érzékelhető, hanem még valamiben: a Guildhall Schoollal közösen szervezett foglalkozások, oktatási programok korosztálytól és társadalmi háttértől függetlenül évente több tíz­ezer embert támogatnak abban, hogy felfedezzék saját kreativitá­sukat, fejlesszék képességeiket, illetve ingyenesen férjenek hozzá világszínvonalú művészi produkciókhoz.

Barbican Meets: Marta Lowcewicz, Head Gardener at the Barbican Conservatory

A virtual sneak peek into our Conservatory on #WellnessWednesday🌴🌱Marta Lowcewicz, Head Gardener at the Barbican Conservatory reveals the secrets of our hidden oasis ☘️🌵

Közzétette: Barbican Centre – 2020. április 1., szerda

És ha már zúgna a fejünk a rengeteg kulturális élménytől, és meg­ pihennénk kicsit, vár minket a Barbican Conservatory. Nem, nem egy konzervatórium — egy hatalmas üvegház, több mint ezerötszáz különböző trópusi növényfajjal és egzotikus halakkal.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.