Papageno Radio
- hirdetés -
Színház Szabadúszó művészek éhkoppon - Hol a kiút?

Szabadúszó művészek éhkoppon – Hol a kiút?

A kulturális szegmens másfél hónapja egyik percről a másikra padlóra került – és vele rengeteg ember megélhetése is. Pár napja tudható, hogy mekkora lesz hazai mentőcsomag – mi pedig összehasonlítottuk néhány környező ország gyakorlatával.

- hirdetés -

A turizmus mellett a kultúra kapta az első és legnagyobb pofont és péntek óta már hivatalos is az, amit eddig is tudott mindenki: március közepétől augusztus közepéig, azaz öt(!) teljes hónapon át semmiféle munkára és bevételre nem számíthatnak a kulturális élet nem állami szereplői.

- hirdetés -

Nehéz megbecsülni a számokat, de minimum tízezrekről beszélünk. Mindenkiről, aki ma nem valamelyik állami intézmény alkalmazottjaként kapja a fizetését. Nemcsak az előadókról – a színészektől a népzenészeken át a táncosokig -, de ennek a komplex rendszernek az összes „láthatatlan” szereplőjéről is. Jelmeztervezők, dramaturgok, zongorahangolók, világosítók, fotósok, korrepetitorok, hangosítók, színpadi munkások tömegéről, magángalériák és -színházak munkatársairól. És persze az alkotókról is – legyenek vízuális művészek: képző és iparművészek, designerek vagy népművészek, színpadi vagy zeneszerzők -, akik ugyanúgy az előadásokból, jogdíjakból, megrendelésekből élnek.

A helyzetre a legtöbb európai ország gyorsan reagált. Nézzünk pár példát a közvetlen szomszédságunkból:

Ausztria

Méltányossági alap (keret: 2 Mrd EUR) – a kieső bevételek ellentételezésére

 • Igényelhetik: Kulturális egyéni és társas vállalkozások, non-profit szervezetek, szabadúszó művészek
 • Hogyan: a Szövetségi Kereskedelmi Kamarán keresztül, egyetlen űrlapon
 • Mit tartalmaz: (1) 500 vagy 1000 EUR azonnali, vissza nem térítendő támogatás az előző évi bevétel függvényében (2) további max. 2000 EUR három hónapon át. A teljes támogatás maximuma 6000 EUR.

COVID-19 alap – a Művészek Társadalombiztosítási Alapja kezelésében

 • Igényelhetik: mindazok, akik a fenti állami támogatásra nem jogosultak
 • Mit tartalmaz: ugyanazt, amit az állami alap, max. 6000 EUR

Kurzarbeit – rövidített munkaidő-támogatás 3 hónapra

 • Igényelhetik: cégek, intézmények
 • Mit tartalmaz: (1) a járulékok közel teljes elengedése, (2) a munkaidő minimálisan 10%, de 90%-nál nem nagyobb csökkentése, (3) bevétel-garancia: havi 1700 EUR-ig 90%, havi 2685 EUR-ig 85%, havi 5370 EUR-ig 80%. (4) A rövidített munkaidős időszak után min. 1 hónappal meg kell hosszabbítani a munkavállaló szerződését.

Áthidaló támogatás a vizuális művészek részére, keretösszeg: 500 000 EUR

Zeneművészek Katasztrófa-alapja: honor- és jogdíjbevétel-kiesés kompenzálása, áthidalótámogatás a fizetőképesség megtartására, max. 15 000 EUR kamatmentes hitel.

További intézkedések: társadalombiztosítási járulékok késedelmes vagy részletre történő befizetése egyszerű nyilatkozattal, büntetés nélkül választható.

(Via igkultur.at)

Cseh Köztársaság

Kulturális egyéni vállalkozók, szabadúszók

 • március és augusztus között mentesülnek az egészségügyi járulék és SZJA fizetése alól
 • kompenzációs támogatás: 500 CZK (kb. 6500 forint) napidíj, március közepétől a korlátozások végéig (jelenleg június 8-ig).
 • Hogyan igényelhető: online űrlapon, alanyi jogon jár, elég csak nyilatkozni az adatok valódiságáról, nem kell igazolni a jövedelemkiesést szerződésekkel stb.

Állami kulturális mentőcsomag

Keretösszeg:: 1,07 mrd CZK, (kb. 14,1 Mrd forint)

Felosztása:

 • 440 millió CZK (kb. 5,8 Mrd forint) a nem állami szereplők támogatására: egész éves tevékenységet végző jogi személyek, akik legalább három éve működnek, és legalább már egyszer támogatást kaptak a Cseh Kulturális Alaptól
 • 300 millió CZK (kb 3,9 Mrd forint) a regionális kulturális intézményeknek
 • 300 millió CZK (kb. 3,9 Mrd forint) a kulturális minisztérium saját 29 intézményének (március elején ez a kör már kapott egy 300 milliós gyorssegélyt)
 • 30 millió CZK (kb. 397 millió forint) a független színházi, táncművészeti, klasszikus és kortárs zenei csoportok számára a kulturális tartalmak digitális médián és multimediális platformokon történő közvetítése céljából

(Via mkcr.cz)

Szlovák Köztársaság

Valamennyi vállalkozás (beleértve a kulturális szektort is, ezen belül a szabadúszó művészeket), amelynek az állami intézkedések nyomán be kellett zárnia, vagy munka , megbízás nélkül maradt, vagy ennek nyomán bevétele legalább 20%-kal (márciusban 10%-kal) csökkent, átalány-támogatásra jogosult.

Hogyan igényelhető: azonnal, online űrlapon keresztül

Havi támogatási összegek a bevételkiesés függvényében:

 • március: min. 10% – 90 EUR, 20% – 150 EUR, 30% – 210 EUR, 40% és felette – 270 EUR
 • áprilistól: 20% – 180 EUR, 40% – 300 EUR, 60% – 420 EUR, 80% és felette – 540 EUR

(Via korona.gov.sk)

Több tucat kulturális szervezet és személyiség „Összefogás a vállalkozó művészekért” címmel még április 5-én elküldött a döntéshozók – Kásler Miklós, Gulyás Gergely, Varga Mihály, Palkovics László és mások – számára egy javaslatcsomagot, amely az alábbiakat tartalmazza.

 

 • A bevétel nélkül maradt alkotók esetében anyagi támogatást: a mindenkori minimális nyugdíj értékét és (szükség esetén) lakbérkompenzációt;
 • A pandémia miatt igazoltan meghiúsult rendezvények, koncertek, előadások, kiállítások esetén egyszeri, rendkívüli támogatást a kár mértékétől függően a művészek / szervező cégek részére
 • Kis- és közép-, valamint kisadózó vállalkozásoknak, egyéni vállalkozó művészeknek sávos támogatás
 • A KATA adójának legalább 4 havi felfüggesztése
 • Az egyéni adószámmal rendelkező – szabadfoglalkozású – művészeknek sávos támogatás (7-s adószámmal rendelkező művészeknek is)
 • Kamatmentes, vagy alacsony kamatozású hitel a vállalkozás fenntartásához és az újrakezdéshez
 • Inkubációs programok, tanfolyamok indítása a vállalkozásoknak, kiemelten a kezdő vállalkozásoknak.

Az EMMI csak pár napja bejelentett kulturális mentőcsomagjának részleteivel hamarosan külön cikkben foglalkozunk.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.