Papageno Radio
Intermezzo Velekei László lesz július 1-től a Győri Balett új igazgatója

Velekei László lesz július 1-től a Győri Balett új igazgatója

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Velekei László jelenlegi művészeti vezető lesz július 1-től a Győri Balett új igazgatója, miután a társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejár, és nem pályázott újra a pozícióra. 

Velekei László elmondta, hogy pályázatának mottója a tradíció és innováció volt, mert a társulatnak az elmúlt negyven évben szerzett értékeit szeretné felhasználni abban a megújulásban, amelyet a kor megkíván. A jövőben szeretnék a fiatalokat hangsúlyosabban megszólítani, a marketingstartégiával pedig aktívabb közönséget szeretnének kialakítani – tette hozzá. Felidézte, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly decemberben írt ki pályázatot az igazgatói posztra, amelyre januárban adta be szakmai munkáját, egyedüli pályázóként. A szakmai meghallgatás után már csak arra vártak, hogy a márciusi győri közgyűlés is elfogadja a szakmai grémium döntését. Az koronavírus-járvány miatt azonban ez elmaradt, ezért kérték meg a polgármestert, hogy még az évad vége előtt fogadja el a testület döntését. A szakmai nyitás jegyében Velekei László a későbbiekben Lukács András, Bécsben élő és alkotó táncművész-koreográfusra számít művészeti vezetőként.

Lukács András – fotó: Makai Eszter

Lukács András pályáját a Magyar Nemzeti Balettben kezdte, három évad után a William Forsythe vezette Frankfurt Balletnél folytatta, majd a lyoni Operához (Le ballet de l’Opéra de Lyon) szerződött. Ifj. Harangozó Gyula igazgató hívására visszaszerződött a Nemzeti Baletthez, majd 2005-től a bécsi Staastoper és Volksoper balettegyütteseinek tagja, majd szólótáncosa. Alkotóként számos műve aratott sikert Budapesten és Bécsben egyaránt. Legismertebb darabjai a Connection, a Philip Glass zenéjére készült Örvény, a Győri Balett számára készített Bolero és a Wiener Staatsoper színpadára tett Sztravinszkij-est. A Győri Balett jövendő művészeti vezetőjeként a repertoár további bővítését tervezi nemzetközi alkotók műveivel valamint az együttes szoros felzárkóztatását a világ élvonalába.

Ide kapcsolódik:
Velekei László: „A művészet egy közös lélegzetvétel”

Kiss János emlékeztetett arra, hogy már öt évvel ezelőtt elhatározta, nem adja be pályázatát 2020-ban, mert Velekei Lászlót szeretné igazgatónak. Az elmúlt öt évben erre készültek mind a ketten – fogalmazott. A következő egy évben marad a társulatnál, segíti az új igazgató munkáját és szervezi a Magyar Táncfesztivált. „Mi egy család vagyunk, csak már nem én leszek a családfő” – mondta, hozzátéve, hogy eddig is az élete volt a Győri Balett és ez nem fog megváltozni.

Ide kapcsolódik:
A Győri Balett, a bátorságból és őszinteségből alapított balett-társulat

A városnak szüksége van a folytonosságra és ezt Velekei László tudja biztosítani, támogatja őt Kiss János mellett az egész társulat is – hangsúlyozta Dézsi Csaba András polgármester. Fantasztikusnak nevezte, hogy Kiss János nem csak kinevelte az új igazgatót, hanem segíti a munkáját a jövőben is. Kiss János példa lehet mindenkinek, mert azzal a döntésével, hogy nem pályázik újra az igazgatói posztért, nem a saját szakmai pályafutását helyezte előtérbe, hanem a társulat sorsát. Kevés ilyen példa van előttünk – fogalmazott a polgármester.

A Győri Balett tavaly ünnepelte fennállásának negyvenedik évfordulóját. Kiss János alapító tagja volt a társulatnak, 1991 szeptembere óta vezetője is. Velekei László Markó Iván és Kiss János után a harmadik igazgatója lesz a társulatnak.

A Győri Balett többhetes karantén után május 18-án, hétfőn kezdte el a felzárkóztató edzéseket az egészségmegóvás szabályait betartva. Rövidesen megkezdik következő gyerekdarabjuk próbáit, majd Lukács András vadonatúj művet készít a társulat számára, amely a szeptember 19-i Körforgás elnevezésű előadás része lesz.

(Via MTI)

Promóció

X
X